Fyra deltagare istället för fem eller sex alltså, i gengäld har vi vår chansning. Den innebär att Jakob Carlander och jag hoppas kunna göra fyra radiopoddar, en om varje bok och med en bokcirkeldeltagare som gäst per gång.
Annars är allt som vanligt. Vår litteraturkritiker Jakob Carlander är samtalsledare och vi träffas på Correns redaktion i Linköping, där vi bjuder på fika och goda samtal. Sen rapporterar jag om diskussionerna i tidningen och på corren.se och deltagarna skriver själva på Bokbloggen.
Så: Välkomna att söka till Correns bokcirkel 2015. Bara mejla mig, chansen att komma med är trots allt ganska stor.
Men först vill ni förstås veta datum och böcker. I år har vi valt följande:
1. "Lila" av Marilynne Robinson. I USA räknas den som klassiker och Robinson har fått Pulitzerpriset (för en annan roman, "Gilead", som är en fortsättning på "Lila"). Nu kommer den på svenska, utgiven av översättningsambitiösa Weylers förlag. Själv läser jag just nu de sista kapitlen, jag drar ut på dem och på bokens stämning som jag vill leva kvar i. Här finns fattigdom och utsatthet, men också frihetslängtan, kamratskap, religiösa grubblerier och en kärlekshistoria som inte liknar någon annan. Ska bli riktigt spännande att höra bokcirkeln vrida och vända på den boken! Måndag 28/9 kl18.
2. "Käraste Herman" av Maja Hagerman. Här ger sig den prisade vetenskapsjournalisten på att dissikera Herman Lundborg, mannen som skapade det rasbiologiska institutet, som mätte skallar, hyllade Hitler och ansåg sig ha det storslagna uppdraget att "rädda det svenska folket". Samtidigt fick han ett hemligt barn med en samekvinna i Lappland... Boken kommer ut i september. Måndag 19/10 kl18.
3. "Det som inte dödar oss" av David Lagercrantz. Herregud, man bara måste ju läsa Millennium 4, vad man än anser om projektet att axla Stieg Larssons författarmantel. I USA har boken fått mestadels strålande kritik. I Sverige har det hittills varit mer skeptiska tongångar. Som väntat... profet i hemlandet, ni vet. Aktuellts överkritiska intervju med den glatt laddade Lagercrantz i onsdags var ett journalistiskt haveri. Författaren själv sa efteråt att han kände sig som Sveriges värsta skurk eller som om han represtenterade IS. Men hallå, Millennium är underhållningslitteratur, om än väldigt lyckad sådan, inte världspolitik! Att David Lagercrantz kommer på Linköpings Bokens dag 9/11 (biljettsläpp 17/10) gör honom än mer spännande. Måndag 16 november.
4. Nobelpristagaren. Vem det blir vet bara Svenska Akademien... eller inte ens de ännu. Brukar presenteras en torsdag i oktober, först då bestämmer vi vilken bok det blir. Alltid lika spännande! Tisdag (obs veckodagen) 8 december.
Alla Correns läsare är mer än välkomna att söka till bokcirkeln. Vi har bara två krav: Du ska kunna komma på träffarna och du ska blogga. Och i år kanske, kanske vi kommer att be dig vara med i en radiopodd också... Det där sista är inte riktigt klart, som ni märker, men en förhoppning.
Du som inte är med i cirkeln kan ändå följa oss och kanske läsa böckerna parallellt med oss. Som vår trogna skuggbokcirkel i Vreta kloster och flera andra redan gör. Som vanligt kommer böckerna att finnas att köpa till Corren Mera-rabatt på Bokmedia i Linköping för våra prenumeranter.
Så läs med oss! Om "omöjlig" kärlek och religion, om gåtan Herman Lundborg, om Lisbeth Salander i nya Millennium-deckaren och något av årets Nobelpristagare i litteratur. Du som vill vara med, mejla asa.christoffersson@corren.se och berätta kort om dig själv och dina läsvanor. Men tveka inte, senast torsdag 3/9 kl10 vill vi ha din ansökan.
PS. Apropå Millennium 4: Alla redaktioner utom några ytterst få utvalda fick boken först i förrgår, så just nu läser alla recensenter de drygt 500 sidorna så att ögonen blöder. Vår recensent Ernst Klein brukar vara snabb, så vi återkommer med hans recension snarast!