Veckans magiska stund

En vecka i livet, som en pärla på radbandet, en bland andra, en i raden. Den gnistrar av inget särskilt, och av allt. Allt det som är vardagen.

Åsas krönika2012-03-18 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några hållpunkter för mig den här veckan har varit:

1. Bokcirkeln i måndags kväll, veckans magiska stund. Tack, är det bästa ord jag kommer på efter att ha fått sitta med och höra bokcirkeldeltagarna läsa Tranströmerdikter för varandra, först trevande, sedan allt säkrare. Rummet fullt av tårar, minnen, tankar.

Nu läser jag vad de skriver Bokbloggen på corren.se:

vårblommorna går tyst skallgång

efter någon som försvann i mörkret

"Är det någon som hört en tyst skallgång? Och ändå förstår vi precis vad han menar!", skriver till exempel Stina Söderlund. (läs mer i reportaget på sidorna 4-5).

2. "Mobiltelefonen gör dig självisk", rubrik från veckan att fundera på. Forskning påstås visa att vi bryr oss mindre om andra och att rädda världen när vi ständigt kan få bekräftelse via Facebook och Twitter i våra smarta mobiler. Är det så?

Å ena sidan: Ja, självklart, det är bara att se sig om. Människor på bussen eller tåget, med barnvagn eller på gatan tittar mer i mobilen än på sina medmänniskor/sitt eget barn. Jag minns alla förunderliga möten jag varit med om just på resor. Plötsliga springor av förtroligheter och djup som öppnade sig. Det hemingwayska, mystiska mötet med en främling på tåg - glöm det. Främlingen är innesluten i sin självbekräftelsebubbla och inte intresserad. Plugga in nåt ordentligt - glöm det. Det är bara att googla i mobilen. Lär dig hitta i geografin - glöm det. Det är bara att kolla i mobilen. Engagera dig - glöm det. Klicka på "gilla" i mobilen räcker.

Å andra sidan: Det var lika förskräckligt när tågen kom, liksom radion, teven, videon, dataspelen. De är alla kommunikationsmedel som förändrar och vidgar vår värld, precis som internet och smarta mobiler. Tänk arabiska våren. Tänk Kina som inte vågar släppa krafterna lösa.

Allt förändras, alltid. Men att den första iphonen släpptes i USA 29 juni 2007, för knappt fem år sedan, är ändå verkligen svindlande.

3. Nytt redaktionellt datasystem att förstå och lära sig använda, knöliga semesterscheman... nä, den punkten hoppar vi över.

4. Quizkväll på ett fullsatt Bar BQ med Linköpings mest kända skotte som frågesportsledare, James Syme. Pubsorl, fruktansvärt svåra frågor och goda kamrater att överlägga med. Kunde­ inte vara trevligare. Och den som googlar i mobilen åker ut på öronen.

5. "Labradoren", labradorklubbens egen tidning, landade i brevlådan i går. Åh... bilderna... de läker alla inre strider. Att få drömma och tänka att till sommaren, då kanske vi kan köpa en ny labradorvalp efter vår evigt saknade Winston. Men vad ska han heta? Rufus? Sherlock? Ernest? Wittgenstein? Det är lagom svårt att tänka på.

ÅSA CHRISTOFFERSSON