Nu öppnar Åtvidabergs nya museum: "Mer roligt och modernt"

Nytt namn och en ny utställning. 
I början av maj öppnar Åtvidabergs museum som berättar historien om orten – med start i medeltiden och ända in i framtiden.
– Det känns superspännande att äntligen få visa upp vad vi jobbat på, säger Cornelia Wårhem, som är ordförande i föreningen Brukskultur som skapat museet.

Den oranga färgen är typisk för Facit. Därför har föeningens medlemmar målat hela väggen i delen om fabriken i den kulören.

Den oranga färgen är typisk för Facit. Därför har föeningens medlemmar målat hela väggen i delen om fabriken i den kulören.

Foto: Elina Mattsson

Åtvidaberg2025-05-03 16:00

Nyheten i korthet

  • Åtvidabergs museum öppnar igen i maj med ett nytt namn och en ny utställning som berättar ortens historia från medeltiden till framtiden.
  • Bakom det nya museet är föreningen Brukskultur, som ansåg att det tidigare Bruks- och Facitmuseet kändes utdaterat.
  • Museet kommer att inkludera interaktiva utställningar, inklusive möjligheten att bygga en egen räknemaskin från Facit och testa på att hugga kol i gruvan.

Inne i den nya lokalen i Kulturcentrum är det svalt. En stege står uppställd i ena hörnet, en stor tavla lutar mot ena väggen och i en kartong ligger nytryckta T-shirtar med Facit-gubben på. 

Om en vecka ska det sista vara klart. Skylten ska upp och ljudsystemet sättas igång.

– Bara namnbytet gör ju att det låter mer roligt och modernt än det tidigare Bruks- och Facitmuseet. Det sätter en prägel på det och nu jobbar vi in i det sista för att få klart allt, säger ordförande Cornelia Wårhem.

undefined
25-åringen Cornelia Wårhem är ordförande för föreningen Brukskultur sedan drygt ett år tillbaka.

Idén om ett nytt museum kom på tal redan för tio år sedan. Den tidigare utställningen, som låg i ett annat hus i Kulturcentrum, kändes sliten och utdaterad.

– Vi vet mer om Åtvidaberg nu och det kändes viktigt att få inkludera det i ett interaktivt museum, berättar Roy Andersson.

Han har varit med i föreningen Brukskultur länge och visar runt i den nya museimiljön. 

– Vi bjöd tidigt in potentiella besökare till lokalen för att spåna idéer. Allt ifrån de minsta till de allra äldsta, säger Roy och visar längdsskillnaderna med handen.

undefined
I det nya museet kan man skapa sin egen drömelva med forna och nuvarande spelare från Åtvidabergs FF. Roy Anderssons favoritspelare är högeryttern Roger Magnusson.
undefined
Kan du få igång räknemaskinen? Med kugghjul får besökarna själva bygga sin egen Facit-maskin´.

Önskemålen var tydliga: behåll industrikänslan i lokalen, bygg olika miljöer och gör en slinga för barnen. Med hjälp av två museiproducenter tog uppbyggnaden fart. Tillsammans har rum skapats och många fotografier finns nu upptryckta i museet. Den som vill kan bygga ihop en egen räknemaskin från Facit eller själv testa på att hugga kol i gruvan.

– Vi vill visa delar av den rika historia vi har här i Åtvidaberg, säger Roy Andersson.

Flera av föremålen som finns här stod också i det förra museet. Men nu har det fått en liten annan kostym, förklarar Roy. Dessutom har de lånat in saker från hembygdsföreningen och privatpersoner.

Och Brukskulturs föreningsmedlemmar har också själva hjälpt till.

– Jag och Michael har tapetserat. Jag kunde inte alls det innan, men nu har jag till och med vågat mig på det hemma också, säger Cornelia Wårhem och skrattar.

undefined
Roy Andersson och Michael Asklöf från föreningen Brukskultur tittar närmare på en av de första Facit-maskinerna som tillverkades.

Roy Andersson och Michael Asklöf har spenderat mycket tid i arkiven och hittat spännande grejer som inte fanns med i den tidigare utställningen. Elever från byggprogrammet har lagt fiskbensparkett och byggt en liten stuga som ska visa hur en skogsarbetare kunde bo förr. Och så har åtvidabergarna själva fått dela med sig av sina minnen från Facit-fabriken och berätta om framtidsdrömmar.

– Åtvidabergarna har varit väldigt engagerade. Det har kommit mycket heja-rop och många tycker det är roligt att vi gör något för kulturen i orten, säger Annie Wårhem som också är med i föreningen.

undefined
I föreningens samlingar finns över 35 000 bilder tagna av fotografen Johan Emanuel Thorin.
undefined
I museet finns det också en stråk där man kan följa barn och unga genom historien i Åtvidaberg. Från medeltiden och in i framtiden.
undefined
Tapeten i fotoateljén har Cornelia och Michael själva satt upp.

 Varför ska man berätta historien om Åtvidaberg?

– Det är ett sätt att förstå varför Åtvidaberg ser ut som det gör idag och hur vi åtvidabergare är som människor, säger Roy Andersson.

Tycker ni att utställningen beskriver hur ni är som människor?

– Ja, man ser att det funnits en slags omhändertagareanda från Brukets och Facits sida. De har haft stor betydelse för samhället och format oss åtvidabergare, säger han.

Annie Wårhem fyller i:

– Och oron som många kände när Facit gick omkull beskrivs också. Efter det har det poppat upp så mycket nyföretagande. Man förstår varför det blivit som det är idag.

undefined
I delen om Facitfabriken har en stor bild från tillverkningen satts upp på väggen.
undefined
Den nya loggan har samma typsnitt och utformning som Åtvidabergs industriers gamla logga.
undefined
Åtvidabergs Museum kommer ligga i en lokal på Bryggaregatan 16.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!