Shaun Tan: Andlöst vackert

Shaun Tan: Det röda trädet. Översättning: Ulla Roseen. Kabusa böcker.

Foto:

Bilderbok2011-06-01 14:58

Flickan står mitt i det gröna landskapet och blåser fram bokstäver ur en urtida sagolur. Huller om buller drar de in över nästa sida, där ett gökur vajar på tidens gula äng och en skir tråd ringlar fram ur ett rede högst upp.

Följ den! Så ser du också vem som skrivit titeln på årets Alma-pristagare Shaun Tans andra bok utgiven på svenska, "Det röda trädet" från 2001. På omslagsbilden flyter den anonyma flickan - som är du och jag; vi alla - på stilla, svävande vatten. Ofta är det tvärtom. Dagen vaknar i misströstan, och "världen är en döv maskin utan förnuft eller mening". Oron växer; blir ångest, monster och utsatthet.

Tar upp det stora frågorna

Men så, framemot kvällen, så finns det där, "lysande och levande tyst väntande". Ett rött träd. Ett hjärta måhända, eller en eld. En Fågel Fenix; en hållplats. Lösgjord från religiösa föreställningar, inte utan andlig tröst.

Shaun Tan behandlar de stora frågorna. Exilen i ordlösa mästerverket "Ankomsten" (2010). Kolonialism i "The Rabbits" (1998). Hopplöshet och förtröstan i "Det röda trädet"0. Främlingskap och mötet med den Andre. Apokalyptiskt och dystopiskt, eller varmt välkomnande. I skapelser som öppnar mot science fiction och fantasmagori, teater och animation.

Människan framställs som encyklopedisk i "Det röda trädet", visualiserat av utspridda ord och fragment ur lexikon, böcker och tidningar.

Hon är också ensam i bräcklig farkost, alienerat instängd i en flaska. Aktör i ett absurt skådespel och påhängd en skylt med orden "Vem är du?", på finska (Tans fru är från Finland).

Sällsam metaforik

Det inre bjuder på fantastiska förvandlingsnummer och sällsam metaforik. Inte sällan med referens till konsthistorien: De Chiricos metafysiska målningar och Goyas svarta. Kubism och futurism; surrealism och collageteknik. Picasso och Maurice Sendak.

En outgrundligt vacker bok.

MARGARETA WIMAN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!