Vackert och ömsint om Martin Lönnebo

Biografi med titel i bästa Di Leva-stuk, "Universums ödmjuke tjänare". Med hjälp av Frälsarkransens 18 pärlor har DN-journalisten följt biskop Martin Lönnebos sällsamma vandring genom livet.

Foto:

Biografi2007-07-21 00:00

Thomas Lerner: Universums ödmjuke tjänare, En biografi om Martin Lönnebo

Verbum

Med den beundrande anspråkslösa titeln "Universums ödmjuke tjänare", har DN-journalisten Thomas Lerner skrivit en biografi om biskop emeritus Martin Lönnebo. Född i ett fattigt men fromt hem i Storkågeträsk, berättas det vidare om Lönnebos unga år med både hårt arbete och hisnande dagdrömmar, vägen till präst med många vindlingar, sonen Jonas handikapp, ökenvandring och idén till Frälsarkransen. Allt har sin berättelse i denna biografi, illustrerade med fotografier från Lönnebos familjealbum.

Men vem är det som egentligen berättar? Thomas Lerner återger Martin Lönnebos berättelse ordagrant utan egna reflektioner. Lerner får mer drag av en krönikör åt biskopen, som därmed själv behåller kontroll över sin berättelse.

Insikt och vägledning

Det är en brist. En så betydelsefull person för 1900-talets kyrka och kultur hade varit värd en riktig biografi, som inte väjer för komplexa drag i personligheten och omvärldens resonans. Martin Lönnebo är en storslagen författare. Man behöver inte skriva åt honom, men det vore värdefullt med en biografi om honom.

Lönnebo återkommer ofta till episoder i livet då han varit nära att döden; förlossningen, en flaggstång som faller fel, isen som brister och ökenvandrarna som går vilse. Ur dessa minnen formas en berättelse om insikt och mystik vägledning. Biskopen rör sig gärna i barndomens upplevelser. Han beskriver hemmet som fattigt men tryggt och stabilt. En spricka i barndomens år tycks moderns frånvaro och oro har varit. Efter förlossningen är det storasyster som tar han om den lille Martin.

Spännande berättelse

Martin Lönnebo gick och går ofta sina egna vägar. Fjellstedtska skolan var den vanliga vägen för fattiga pojkar som ville bli präster. Martin läste där ett halvår men trivdes inte och drog vidare till Stockholm. På den vägen har det varit. Det finns en spänning i biskopens berättelse mellan det enkla och bekymmerslösa och en framgångsrik ambition att gå sin egen väg. Detta är en vacker och ömsint bok, som lämnar plats åt kommande biografier om biskop Martin Lönnebo.

Jakob Carlander

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!