Dessutom ett nytt verk av Yngvie Malmsteen-basisten och filharmonikern Svante Henrysson.

Till dessa spännande projekt får Östgötamusiken extra utvecklingsbidrag från Statens kulturråd på 140 000 kronor. Precis så mycket som de sökt.

– Vi blev så himla glada, jublar länsmusikchefen Tomas Herrgårdh när vi ringer upp. Vi söker ju hela tiden nya idéer, särskilt sådana som kan gå hem hos unga.

Sven Hagvil är ju den östgötske tonsättaren, som också är lärare på Lunnevads folkhögskola. Men hur kom skånske poeten Bob Hansson in? Jo, det var en idé från Crusellkvintetten, en av Östgötamusikens fyra ensembler, att "tota ihop" de två. Men bara en idé.

Träffade Bob på fik

– Sedan råkade Bob Hansson vara i stan och Crusellkvintettens valthornist Katarina Andersson sprang på honom på ett fik. Då kunde hon inte låta bli att snacka med honom, berättar Tomas Herrgårdh.

I går fick både Bob Hansson och Sven Hagvil besked om att pengarna beviljats, så nu kan de börja jobba. Deras uppdrag är att skapa en föreställning med musik och poesi som både ska spelas i gymnaiseskolor och för allmänheten. Självklart med Bob Hansson själv på scen tillsammans med Crusellkvintetten.

Även det andra projektet, det nyskrivna verket av basisten Svante Henrysson, bygger på personliga relationer. Idén kom upp i blåsarsymfonikernas (Östgötamusikens stora blåsorkester) programråd.

Klasskamrater

– Det roliga är att Svante och jag var klasskamrater på Ingesunds musikhögskola. När vi andra slet som djur med harmoniläran löste Svante uppgifterna på väg till lektionerna. Så jag ringde upp honom och han nappade.

Svante är komspositör och klassisk musiker, debuterade som solokontrabasist i Oslo Filharmoniska orkester och har synts på tv bakom artister som Malena Ernman och Michael Samuelsson.

Långhårig snubbe

– En gång spelade han in alla Yngvie Malmsteens gitarrsolon på elbas och skickade till Malmsteen. Det var då han blev värvad till hans band och turnerade med dem över jorden på 1990-talet.

– Och jodå, Svante är fortfarande en långhårig snubbe och har alla attributen, säger Tomas Herrgårdh.

Nu blir hans uppdrag att komponera ett verk för elbas och blåsarsymfoniker. Han ska själv spela på uruppförandet som kan bli tidigast nästa höst, men sannolikt kanske först år 2014, tror Tomas Herrgårdh.

– Jag mejlade just beskedet till honom och fick till svar "hurra, hurra, hurra", säger han.