n Ny bok

Arne Dahl: Mörkertal

Albert Bonniers förlag

Det verkar vara fruktbart att vara lite schizo som författare. Som han som har skrivit "Mörkertal" och står med två masker bredvid sig. Hej du, Arne Dahl, som skriver dialog som vilket tv- producent som helst skulle lystra till. Redan färdig att iscensätta. Och hejsan, Jan Arnald, som helst skulle vilja ta första bästa flyg ner till Rivieran och börja forska om Commedia dell´ Arte på 1400-talet.

Den första vet allt om Knivsöder, kan varenda gata i Stockholm, stadsdelarnas sociala koder och ännu mer om relationsschabbel på kontoret. Den andra är lite svårare att bestämma men funderar mycket på saker som att tankar lämnar osynliga spår i luften som kan uppfattas av makter från ovan. Och har definitivt påbörjat en forskningsresa om människans allra mörkaste drivkrafter då Joseph Conrads "Mörkrets hjärta" lägger sig som ett raster i denna kriminalroman.

"Mörkertal" med alla A-gruppens medlemmar redovisade på insidesfliken för att man inte ska missa deras inbördes ordning är en stark brygd: pedofilringar, sexsekter och internets hemliga svarta hål. Arne Dahls drivna berättande är stundtals fartfyllt som i vilken polisfilm som helst. I andra stunder handlar det mer om att snärja livskraften och dödskraften och då djupnar genast språket ner till ett bottenläge i nivå med mörkertalet.

Kvintessensen blir att den som tittar ner i avgrunden får stå ut med att den blickar tillbaks. Jag tror att jag gillar Jan Arnald bäst.