Alexander McCall Smith

Det behagliga med lördagar

Damm förlag

Artikelbild

Alexander McCall Smith, författare till böckerna om Damernas detektivbyrå, har även skapat ett antal parallella mikrokosmos varav Edinburgh och redaktören för en filosofisk tidskrift Isabel Dalhousie är ett av dem. Denna sommar utkommer den femte berättelsen om Isabel och hennes grannskap med den intalande titeln "Det behagliga med lördagar". Omkring Isabel finns en liten familj med den betydligt yngre sambon Jamie och sonen Charlie, den ombytliga brorsdottern Cat, kaffebiträde Eddie och en nyfiken trädgårdsräv. Alla är redan bekanta för McCall Smiths trogna läsare. Till det behövs en intrig. Denna gång handlar det om en läkare som gömmer sig undan allmänheten efter ett till synes skamfyllt misslyckande med dödlig utgång. Men hur är det med läkarens skuld? Isabel Dalhouise blir efterfrågad som utredare av en hustru som långsamt ser sig förvandlad till anhörig åt en deprimerad man.

Alexander McCall Smith har ett stort intresse av människors känslor. "Så många liv hade förslösats, förstörts, på att människor skäms i onödan", konstaterar Isabel Dalhouise. Och hur är det med denna läkares skam och skuld; skäms han av anledning eller alldeles i onödan?

Typiskt för McCall Smith är att han inte överdriver sin intrig. Tvärtom försvinner den in bland vardagliga händelser, alldagliga tankar och livets vardagsfilosofi. Där andra författare tränger undan personligheter och relationer för att berätta en handling, gör McCall Smith tvärtom. Små händelser, som det behagliga med lördagar, är det som intresserar honom mest. Resultatet är förbluffande charmigt och underhållande. Man liksom glider igenom sidorna med en varm känsla av att ha lärt känna nya människor och själv blivit lite klokare. Allt på ett högst behagligt sätt.