Wells Towers samling "Härjat och bränt" består av nio noveller. Den sista berättelsen som tyvärr fått ge namn åt boken är inte särskilt bra, det handlar om skövlande vikingar, är väldigt blek, nästan gymnasial. Lyckligtvis finns det inga fler pappfigurer i boken, istället möter vi levande karaktärer mitt i deras ömkliga, vardagliga, märkliga och tillkrånglade liv.

Åtta gånger skapar Tower berättarmagi med ett nyansrikt gehör som håller dig kvar till varje lika vältajmad avslutning och som vill få dig att läsa ytterligare en berättelse, trots att du egentligen inte har tid.

Det går fort att bli beroende av denne smarte amerikan (född 1973). Var så god, ta och läs om gamlingen som flyttar in hos sin dotter och gör ett oväntat besök hos en grannkvinna tvärs över gatan. Om en ganska osympatisk fastighetsmäklare som tycker att det är och alltid varit hans lillebrors fel att de bråkar. Om killen som simulerar sjukdom, stannar hemma från skolan och spelar avsvimmad på vägen.

En väldigt begåvad novellförfattare i rakt nedstigande led efter Raymond Carver och Alice Munro med en samling att ge bort till en kompis. Något jag själv gjorde bara för ett par timmar sedan faktiskt.

PETER ÅKESSON