"Äta djur" är titeln på Jonathan Safran Foer nya, i USA mycket omdebatterade bok, nu på svenska. Titeln har varken efterföljande utropstecken (=heja) eller frågetecken (=fy fan!). Det var också den boken som "Babel" tog upp nyligen i ett uppmärksammat reportage.

Omgående står det dock klart att Safran Foer inte är någon större vän av animalisk föda. Men heller ingen rabiat vegan.

"Äta djur" är ett ambitiöst försök att ingående skildra förutsättningarna bakom det som hamnar på våra tallrikar. Den närmast osynliggjorda hanteringen av våra tamdjur - nöt, gris, kyckling, kalkon - men också fisk och skaldjur. "Äta djur" skildrar djurfabrikernas - som står för 99 procent av allt köttproduktion i USA - alla vidrigheter in i minsta detalj.

Artikelbild

Jonathan Safran Foerblev vegetarian på allvar när han fick barn.

Den hyperbegåvade författaren Safran Foer, som slog igenom med den briljanta romanen "Allt är upplyst", byter alltså genre. Tre intensiva års, delvis grävande, journalistiskt arbete ligger bakom boken, vars initiala drivkraft var att författaren skulle bli far.

Själv hade Safran Foer fuskat som vegetarian sedan tonåren, lite i stil med Mark Twain som ständigt slutade röka, typ en gång om dagen. Med faderskapet upplevde Safran Foer ett tvingande behov. Faderns ansvar att veta vad han stoppar i sonen.

Delvis framstår den unge fadern som en smula naiv. Mycket av vad Safran Foer skriver om är redan känt, rentav välkänt. Det gör inte "Äta djur" mindre angelägen.

Safran Foer, numera vegetarian alla dagar i veckan, missionerar visserligen, men utan veganers tidvisa fanatism och besatthet.

"Äta djur" är en otäck och grym, ofta upprörande, bitvis vidrig och rent mardrömsskapande skildring av djurhanteringen.

Som får mig att fundera, rentav överväga, om det inte är dags att bli vegetarian? Eller åtminstone att från och med NU! kritiskt granska vad slags kött och ägg och ost jag köper.

Torterade djur? Eller rimligt respektfullt födda, uppvuxna och behandlade djur, låt vara att de ändå till slut hamnar på tallriken.

Min tallrik.

Och din?

Läs "Äta djur" och bestäm dig sedan.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Läs också Jakob Carlanders recension av Mjölbybon och veganen Pelle Strindlunds nya bok "Jordens herrar. Slaveri, djurförtryck och våldets försvarare" på www.corren.se/kultur/bocker/?articleId=5556199