Mängder av barn åker utomlands varje år, men hittills har det varit tunnsått med reseböcker som vänder sig just till dem. Det vill nystartade Tulpan förlag ändra på med en serie guideböcker som ser resmålen ur barnens perspektiv. Fyra titlar har kommit hittills (om Grekland, Kanarieöarna, Spanien och Turkiet), fler ska vara på gång till hösten.

Genom en familj på charterresa får vi bekanta oss med det nya landet. Det blir mycket skoj, en smula äventyr och en del strul, precis som det kan vara när man är på resa. Och precis som i vanliga livet så kan barnen här bli både trötta, griniga och alldeles för uppspelta. Ett plus som gör berättelsen lätt att relatera till.

Andra halvan av böckerna ägnas åt fakta. De är korta stycken om landets språk, seder, matkultur och hur barnen lever. Det är lättläst för det mesta, men här går en hel del över huvudet på de yngsta i målgruppen, som är 4-9 år.

Artikelbild

För att hjälpa barnen att fördriva tiden under långtråkiga flyg- och bussresor så avslutas böckerna med pyssel och knåp.

Visuellt finns det mycket att titta på, men i övrigt sprakar inte böckerna av infall och fantasi, fast det var väl aldrig meningen heller. Som en praktisk förberedelse för ett nytt land är de däremot användbara. Jag skulle utan prut packa ner dem i ungarnas resväskor.

GUSTAV BORG