Allas vår bistert charmige polisfilosof Erlendur är på semester i Arnaldur Indridason åttonde roman på svenska, "Svart himmel".

Redan i islänningens förra bok, "Mörka strömmar", fick polissnillet Erlendur lämna plats för sin kollega Elínborg. Nu är det istället dags för Sigurdur Òli, Erlendurs lika anonyme som obehaglige kollega i svitens tidigare delar.

Òli älskar Amerika och jättelika tv-skärmar, avskyr böcker och känslotrams. Och vet att buset aldrig får vad det förtjänar.

"Svart himmel" är framför allt ett porträtt av en osympatisk människa. Och det är betydligt mer intressant än porträttet av den godhjärtade Elínborg i förra romanen.

Om intrigen är inte mycket att orda om. En utpressare blir mördad. En mordutredning drar igång, leder åt flera håll, bland annat mot knarkhandlare och torpeder och även ett gäng svindlare i bankvärlden. Skickligt väver Indridason in den isländska bankkrisen i romanen.

Själva deckarintrigen är som så ofta hos Arnaldur bara lagom överraskande. Spänningen ligger alltid på ett annat plan.

Så är Arnaldur Indridason snarare roman- än deckarförfattare. Med sin återhållna, strama stil lyckas han levandegöra och gradvis förmänskliga den vedervärdige Sigurdur Òli, utan att förfalla till psykologisk kitsch.

Jovisst, även Òlis barndom var tragisk, men det ursäktar honom inte att vara en känslolös soldat. Mot slutet ger författaren ändå Òli en chans att förändras.

Återstår att se om Sigurdur Òli tar den i nästa roman. Då är förhoppningsvis Erlendur tillbaka från semestern.