När deckarparet Limme och Palmqvist presenterade sin första bok om kyrkoherde Eldfeldt och reservkonstapel Ivar Jönsson i Karlshamn vid 1800-talets slut, var det många recensenter som önskade dem välkomna tillbaka. Ett varningens ord lämnades att inte överarbeta intrig.

Med uppföljaren "Strömkarlen" har författarna gjort sina recensenter till viljes. Den har allt en god sommardeckare behöver: ett flyhänt språk, makligt tempo, bra intrig och realistiska miljö- och personlighetsbeskrivningar. Ibland dyker lite lånat material upp, som soldaten vilken tvingas spela piano för att uppskjuta sin avrättning. En händelse som egentligen ägde rum utanför Berlin 1945. Men berättelsen är ändå gjuten till en helhet.

Författarparet är bosatta i Ystad, men där har tillräckligt med människor slaktats under Wallanders styre.

Artikelbild

| Författarparet Johanna Limme & Martin Palmqvist tidsenliga i fotostudion.

Handlingen utspelar sig därför i ett småborgligt Karlshamn strax före förra sekelskiftet. Då allt fler döda kroppar blir funna i ett av stadens vattendrag hopar sig frågorna. Med hjälp av kyrkböcker och sjukjournaler finner kyrkoherden och reservkonstapeln spår som leder bakåt i tiden. Rykten surrar om näckens framfart. Men ibland är verkligheten lika gåtfull som myt och legend. Limme och Palmqvist kopplar ett psykologiskt grepp på sin berättelse från första stund, samtidigt som idyll och humor glimmar likt en trygg sommarfyr vid Östersjöns vatten.

JAKOB CARLANDER