Olle Lönnaeus: Jonny Liljas skuld
Jonny Lilja är polis i Malmö. Han har inget kvar att leva för: spelberoende, deprimerad och ingen fungerande relation till sin dotter. Han tänker begår självmord. Men på den plats där han tänker sluta sitt liv hittar han en död kvinna som är väldigt lik hans egen dotter, och självmordet kommer av sig. I stället dras han in allt längre i den undre världen och i jakten på sanningen om vad som hänt den kvinna han hittat död.
Lönnaeus är en mycket bra och ton- och stilsäker författare, och i "Jonny Liljas skuld" har han fått till en tragisk men mycket spännande intrig. Rekommenderas. (Massolit)
***
Deon Meyer: Sju dagar
Polisen i Kapstaden får mystiska e-postmeddelanden. Vissa skarpa och tydliga, andra med stavfel och förvirrade anklagelser, men gemensamt för dem alla är att avsändaren kräver att polisen löser mordet på Hanneke Sloet. Sloet-utredningen har dock gått i stå eftersom polisen inte har några spår. När meddelandena börjar sammanfalla med att polismän blir skjutna utanför sina arbetsplatser blir det kommissarie Bennie Griessels jobb att ta reda på vad som egentligen hände Hanneke Sloet och varför polisman efter polisman skjuts utanför sina respektive polisstationer.
Och han har, som titeln antyder, bara sju dagar på sig.
"Sju dagar" är en riktig bladvändare. Thrillermässigt är det rejält spännande och snyggt genomfört och den inblick man får i det annorlunda och komplicerade sydafrikanska samhället gör boken intressant bortom själva intrigen. (Weyler)
***
Olivier Truc: Fyrtio dagar utan skugga
"Fyrtio dagar utan skugga" är fransmannen Olivier Trucs debut som författare. Handlingen utspelar sig i ett makligt tempo i Sápmi, samernas traditionella bosättningsområden i norra Skandinavien. Först förs läsaren tillbaka till 1693, till Lappmarken som det då kallades, och de starka känslor samerna redan då framkallade hos andra. I nutid följer man polisens arbete, både den ”vanliga” norska och den samiska renpolisen, i polarsamhället Kautokeino, där solen, som titeln antyder, endast bryter igenom en kort stund varje dag.
Kriminalintrigen kretsar kring en stulen schamantrumma och en mördad same. Med allvarlig men inte tung ton berättar Truc om ett liv i glappet mellan nytt och gammalt och förljuget och sant. Och hur människor påverkas av att ha ett kolonialt ok hängande över sig. (Piratförlaget)
***
Katarina Wennstam: Skuggorna
Skuggorna, fyra maskerade kvinnor, kartlägger och söker upp män som varit våldsamma mot kvinnor. De tar sig in i männens hem och hämnas genom att utsätta männen för det som de tidigare har utsatt kvinnor för. Skuggorna är smarta och välplanerade, och har själva utsatts för våld av män. Nu har de tröttnat. Nu är rollerna ombytta.
I "Skuggorna" belyser journalisten och författaren Katarina Wennstam vad som händer när kvinnor slår tillbaka mot manliga strukturer i samhället och vad som händer när det är män som är rädda för ”kvinnogäng” när de går hem sent på kvällen. Som kriminalroman lämnar intrigen en del övrigt att önska ibland, ändå är det hela tiden tänkvärd läsning. "Skuggorna" var en av fem böcker som nominerades till Årets bästa svenska kriminalroman och den är en fristående fortsättning på de tidigare böckerna "Svikaren" och "Stenhjärtat". (Albert Bonniers)