Limme & Palmqvist: Körkarlen

2010 kom "Böljelek", 2011 "Strömkarlen". Nu är författarparet Limme & Palmqvist tillbaka med "Körkarlen", den tredje boken i serien om kyrkoherde Eldfeldt i 1890-talets Karlshamn.

Välgjorda miljöer, fin ton och bra personporträtt genomsyrar boken, vars intrig rör sig runt morden på två kuskar samt jakten på en kvinnoskändare. "Körkarlen" är knappast någon bladvändare, ändå är den hela tiden spännande – och den bästa boken hittills i serien. (Kabusa förlag)

***

Thomas Engström: Söder om helvetet

År 2012, valrörelsen i Pennsylvania i USA. En ung man dör och påstår i ett efterlämnat brev att Ron Harriman, Pennsylvaniademokraternas kandidat till kongressen, har krossat hans hjärta. Harriman, som har fru och barn, svär att han aldrig haft något med den unge mannen att göra – och nu måste anseende och karriär räddas. I jakten på sanningen leder spåren till en extremistgrupp, och Ludwig Licht, den före detta Stasi-agenten från Engströms debut "Väster om friheten", kallas in för att infiltrera gruppen.

Tempot är högt i klassiskt kamp-mot-klockan-manér och stilen är hårdkokt. Det här är en smart och stilsäker thriller med otroligt imponerande dialoger. Rekommenderad höstthrillerläsning! (Albert Bonniers förlag)

***

Tove Alsterlind: Låt mig ta din hand

Camilla ”Charlie” Eriksson faller mot sin död från en balkong i en Stockholmsförort. Nog är det väl självmord? Charlie har ju plågats av missbruk, psykisk sjukdom och tidigare självmordsförsök. Men Helena, Charlies ”lyckade” syster, som lever övre medelklassliv en bit därifrån, tvivlar. Varför reste Charlie till Argentina kort före sin död? Och varför slutade hon aldrig leta efter deras försvunna mamma?

Svensk idealism blandas med argentinsk militärdiktatur i en intim berättelse om uppoffringar för ett högre syfte och hur olika ondskans ansikten kan se ut. Alsterdal arbetar med flera olika intrigtrådar, somliga löper i slutänden samman, andra existerar parallellt. En del av boken är ”svensk”, en ”argentinsk” – och det är i den argentinska jag känner igen det enormt skickliga berättandet från Alsterdals tidigare böcker "Kvinnorna på stranden" och "I tystnaden begravd". (Lind & Co förlag)

***

Eva Dolan: Lång väg hem

"Lång väg hem", Eva Dolans författardebut, är den första boken i en tänkt serie med kommissarie Zigic och inspektör Ferreira som huvudpersoner. Miljön är Peterborough i östra England, en stad med många illegala invandrare. Där brinner en man inne i ett trädgårdsskjul och det blir Zigics och Ferreiras jobb att ta reda på varför och vem som är skyldig. Zigic och Ferreira har själva utländskt påbrå och vet hur utanförskap känns, men det är inte bara människor som föraktar och utnyttjar den utländska arbetskraften som möter dem med kompakt tystnad, utan även invandrarna själva.

Skickligt lotsar Dolan läsaren genom uppgivenhet, vardagstragik och ondska – och allt får hon att framstå som om det sker rakt framför ögonen på läsaren. (Modernista förlag)