Elin Sandberg Miller (född 1971) från Linköping debuterar med romanen "Ensam i Montreal". Hon har jobbat som diplomat och är frilansjournalist i just Montreal. Gissningsvis finns ett självbiografiskt inslag i boken. Den handlar om ett familjeliv, i stort sett ett helt vanligt sådant, med allt vad det innebär av så kallat vardagspussel.

Familjen har just flyttat till Kanada där huvudpersonen Annas man börjar på ett nytt jobb. Anna bestämmer sig för att vara hemma med barnen. Frågor om ansvar för barn och hem ställs mot viljan att göra karriär. Frustrationen och oförståelsen mellan föräldrarna ligger ständigt på lur. Situationer som de flesta föräldrar säkert känner igen sig i, skildrade med närhet och känslighet.

Att lyfta vardagens slit till en litterär nivå av högre halt är svårt. Så det är nog klokt att inte spänna bågen alltför hårt, utan hålla sig till en rak och enkel stil som i första hand eftersträvar igenkänning hos läsaren, snarare än att försöka fömedla dramatiskt nya insikter eller konstnärliga upplevelser av någon större dignitet.

I detta tycker jag att Elin Sandberg Miller har lyckats.

Av någon anledning är livet som småbarnsförälder ganska sällan skildrat i litteraturen, så själva ämnesvalet förtjänar också en eloge.