FACKBOK

Per T Ohlsson

Svensk politik

Historiska media

Ja, jag är imponerad av Per T Ohlssons "Svensk politik". Per T har greppat ett enormt historiskt och samtidshistoriskt material. Jag hittar bara några småfel i skildringarna från modern tid och inga alls i de historiska avsnitten. Det kan ju bero på min okunnighet, men det är lättare att hitta fel än att undvika dem.

Per T Ohlsson är kolumnist i Sydsvenskan där han tidigare var politisk chefredaktör. Han har ett förflutet som ledarskribent på Expressen.

I boken finns alla viktigare politiska avgöranden från 1809 till nutid med. Det kryllar av fakta på alla de 550 sidorna. Det är en tung bok i mycket bokstavlig mening. Det är något av en uppslagsboksartikel i kromosonformat.

Där ligger också dess svaghet. Förlaget påstår att boken är ett efterlängtat standardverk, men jag undrar vem som egentligen längtat efter denna bok.

Anglosaxiska författare av historiska verk har en fantastisk förmåga att skjuta in anekdoter och personporträtt med ofta pikanta detaljer. Det lättar upp de tyngsta framställningar och fungerar som en sporre för läsaren att läsa vidare. Allt sådant saknas i Per T Ohlssons bok.

Förklaringen kan vara att boken ändå avskalad på allt sådant blev en verklig tegelsten. Förlaget kan ha avrått författaren från göra utvikningar från den raka historieberättelsen.

Det är synd. För jag tror att Per T Ohlsson hade kunnat bidra med mycket sådant material också och på det sättet vunnit betydligt fler läsare än vad som nu är möjligt.

Det hade han varit värd. För rakt igenom boken visar han sig förmögen att hålla ett stadigt grepp om materialet. Men lite tråkigt blir det.