Övers: Ylva Stålmarck
Bookmark
En rik indisk restaurangfamilj flyttar till Europa sedan modern mördats i ett hinduiskt överfall på den muslimska familjen. Så småningom hamnar familjen i en liten fransk stad där de öppnar restaurang – händelsevis mitt emot ett berömt franskt värdshus.
Den franska krogägarinnan blir först ursinnig över konkurrensen, men upptäcker sedan den exceptionella matlagningstalangen hos sonen i familjen. Hon tar honom till sig som lärling, han går vidare till jobb i några av Paris ledande krogar och öppnar sedan eget med hjälp av familjens pengar. Han erövrar både en och två Michelin-stjärnor och till slut även en tredje.
Så berättad verkar naturligtvis "En fransk curry, 100 steg från Bombay till Paris" särdeles platt, för att inte säga fånig. Men det är i själva verket en mycket charmig bok som man gärna sträckläser i sommarbersån. Den är inte byggd på några verkliga händelser. Det finns en medryckande kärleksfullhet i berättandet som gör att man överser med att historien är på en gång poänglös och totalt osannolik. Den unge indierns framgångar beror inte ens på att han blandar indisk och fransk mattradition, nej han skolar helt in sig i klassisk fransk gastronomi.
Man måste kanske tycka om god mat för att riktigt uppskatta boken. Den innehåller inga recept, vare sig indiska eller franska. Men den duger alltså ändå att njuta av mellan måltiderna.
I höst kommer den som film, gjord av Lasse Hallström i Hollywood.