Atlantis
En konservativ person är en människa som är mycket noggrann att uppfylla alla samhällets konventioner, som inte vill sticka ut och som ogillar dem som gör det.
Det är den gängse bilden. Johan Hakelius uppfyller inte alls dessa föreställningar och ännu mindre gör de personer som han porträtterar i sin nya bok. Konservativa anarkister är det begrepp han själv lanserar. Riktigt vad som ska förstås med detta är inte lätt att veta. Jag tror det handlar om en önskan att alla konventioner och normer i samhället ska bevaras samtidigt som man själv anser sig ha rätt att ge höge farao i dem.
Det är en mycket underhållande samling gestalter som han valt ut, företrädesvis från den viktorianska tiden. Hakelius har läst osannolikt mycket om denna tid och han plockar ut russinen bland sina läsefrukter för boken "Rule, Britannia!". Och han har inte bara bra historier att berätta, han skriver också bättre än de flesta,
Det är nog bara i England som konservatism och excentricitet går så naturligt ihop. Här finns militärerna och kolonialisterna som skapade det brittiska imperiet. Här finns också några av de lysande ingenjörer som gjorde England till en industriell stormakt.
Ett förtjusande kapitel handlar om konstnären Rex Whistler, lysande och totalt otidsenlig med en storhetstid på 1920 och 1930-talen då konst egentligen skulle vara kubistisk eller abstrakt. Whistlers tavlor och muralmålningar var allt annat än detta. Tyvärr finns det bara en enda bild på hans konst i boken, men Hakelius beskrivningar får en att nästan se dem framför sig.
Boken har ett rikt galleri av kända och okända personer. Alla är de i Johan Hakelius beskrivning både underhållande och stundom imponerande.