Lättsinning läsning om livet

Antoine Compagnon: En sommar med Montaigne

Foto:

Bok2014-06-07 06:53

Övers: Jan Stolpe

Atlantis förlag

En av litteraturens mest angenäma genrekorsningar är essän. Den befinner sig i gränslandet mellan vetenskap, biografi, skönlitteratur och filosofi. Stil och ämne flyter samman i ett kreativt reflekterande över tillvarons olika ämnen och dimensioner.

Essän går tillbaka till 1500-talsjuristen och fritänkaren Michel de Montaigne. Hans Essayer kom i svensk nyöversättning för två år sedan av Jan Stolpe. Nu finns även en liten tänkebok om Montaigne av litteraturforskaren och professorn Antoine Compagnon, åter med Jan Stolpe som översättare . En samling essäer om essäns fader. Ett antal korta kapitel om Montaigne och hans författarskap med utgångspunkt från citat och kapitelrubriker i Essayer. Montaigne beskrev sig själv med egenskaper som också hör till själva essän som litterär form. Lite slarvig, glömsk, fri, associationsrik och nyfiken. Han bläddrade hellre i böcker än att sträckläsa dem och var inte särskilt intresserad av världshistoriens stora händelser, utan snarare om vägen fram till dem. Montaigne undvek nogsamt att gå till botten med ett ämne. Det vilar därmed något osäkert och obeständigt över hans resonemang, samtidigt som han tveklöst är en röst för en tidig humanism och mod att gå egna vägar i ett århundraden präglat av inbördeskrig och religiösa konflikter. De öppna sokratiska frågorna som antyder att man vet att man inget vet präglade Montaignes författarskap, kombinerat med en etik och estetisk kring livet och varandet. Att leva hör ihop med att vara närvarande och öppen. Det ska dessutom vara skönt att leva.

”En sommar med Montaigne” är en lättsinnets postilla att fundera över livet med i hängmattan, på solstolen eller vid ett glas rosévin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!