Albert Bonniers förlag
Fältflygaren Uno Magnusson har inget val när Lansenplanets motor tystnar. Han tar planet i en brant stigning, fäller huven och skjuter ut sig. Han överlever fallskärmshoppet, men det herrelösa planet har förvandlats till en livsfarlig projektil.
Planet färdas i femton kilometer över den västmanländska landsbygden innan det i en fart av 300 kilometer i timmen går ner i skogen. Vid markkontakten studsar planet och dess främre del träffar ett boningshus. Resultat är förfärande: Sju människor som slagit sig ned vid köksbordet dödas. Det är den 26 oktober 1960 och en av de värsta flygolyckorna i svensk historia är ett faktum.
Om denna tämligen bortglömda historia från kalla krigets mer kyliga dagar har Ulf Eneroth, journalist i Köping och lärare vid Poppius journalistskola, författat en lika läsvärd som spännande bok. Eneroth lyckas inte bara skildra en tidsanda och en viktig epok i vår moderna historia. Han lyckas dessutom med bedriften att avtäcka sanningen bakom flygolyckan i Vikbo utanför Köping.
Haverirapporten, som ingen journalist tidigare tycks ha bemödat sig om att läsa, avslöjar att flygvapnet mycket väl kände till att Lansen hade problem med bränslesystemet. Om systemet hade modifierats i tid hade olyckan i Vikbo aldrig inträffat.
Eneroth skildrar med inlevelse och empati hur illa behandlade de anhöriga till dödsoffren blev av myndigheterna. Den ekonomiska kompensationen blev ringa och en statlig representant ansåg till och med att beställda gravstenar blivit för dyra.
Som en röd tråd genom boken löper den många gånger vårdslösa inställningen till flygsäkerhet inom flygvapnet. Både J 29 Tunnan och 32 Lansen var, för att låna Eneroths ord, ”olycksfåglar”. Av de 661 J29 som Saab levererade kom 242 att haverera eller brinna upp. Av 447 levererade Lansenplan havererade 165. Under det halvsekellånga kalla kriget flög drygt 600 svenska piloter i flygvapnet ihjäl sig. Det är en nästan overkligt hög siffra.
Tack och lov har säkerhetskulturen inom flygvapnet förändrats till det bättre och det senaste dödliga haveriet med ett svenskt stridsflygplan inträffade 1996 när ett Viggenplan störtade söder om Gotland. Ingen Gripenpilot har fått sätta livet till.
Ulf Eneroth har med sin välskrivna bok kompletterat och fördjupat bilden av Sverige under det kalla kriget. Fler journalister borde göra som han: Gräva i vår historia!