Bakhåll
”Vad läser du just nu?”
”En bok om Milena.”
Vännens reaktion på mitt läsval kom något fördröjd:
”… Kafkas Milena?”
Jovisst, Milena Jesenská (1896–1944), känd som Kafkas stora kärlek, adressaten i en intensiv brevväxling (utgiven 1952 i ”Briefe an Milena”), möjligen också i sin egenskap av hans tjeckiska översättare. (Kafka skrev ju på tyska.) Men ingalunda underordnad Kulturmannen, honom som en av vårens kulturdebatter handlat om.
Alltmer har Milena stigit fram ur skuggorna, och nu finns också den första svenska biografin om henne. Författare till ”En levande eld” är Hans Blomqvist, och medan det är en regelrätt biografi han har skrivit är dess föremål däremot allt annat än konventionell.
Modern dog när dottern – enda barnet i en högborgerlig Prag-familj – var sexton år. Som ung levde Milena Jesenská sorg- och ansvarslöst, hennes kärlekshistorier var legio i en tid då fri sex och droger var förbehållna de besuttna.
Hon blev ensamstående mor och hänvisad till hårt arbete utvecklades hon till en modig, idealistiskt engagerad människa och en lysande journalist inom vänsterpressen.
Det är i den egenskapen Milena Jesenská verkligen är värd att uppmärksamma. Den största förtjänsten med Hans Blomqvists bok är också att han ger en fyllig bild av hennes journalistiska gärning, inklusive rikliga citat ur hennes artiklar och krönikor.
Som aktiv i motståndsrörelsen blev hon arresterad av Gestapo och dog av en njurinflammation i koncentrationslägret Ravensbrück i maj 1944.
Hans Blomqvist har tidigare skrivit två böcker om Kafka och håller nu på med en översättning av Kafkas samlade skrifter. I ”En levande eld” är han också mån om att teckna en fyllig bild av mellankrigstiden, kulturellt och politiskt.
Han är uppenbart fängslad av Milena men bunden till fakta och detaljer på ett sätt som inte räcker för att fånga hennes personlighet. Därtill krävs nog den större frihet Steve Sem Sandberg tog sig i romanen ”Ravensbrück” (2003) där Milena är huvudperson.