Samhällsanalys på blodigt allvar

Carlén/Persson/Suhonen: Reinfeldtkoden

Foto:

Bok2014-06-14 06:32

Ordfront förlag

Birgitta Reinfeldt blev arg: ”Han är sann. Han är inte en politisk opportunist i mina ögon och det är nog det som jag är mest stolt över. Han vill något och det tycker jag är kul. Jag tar illa vid mig när de säger att han håller på att föra Sverige mot mitten.”

Det var hennes svar på kritiken mot hennes sons omilda behandling av Moderaterna. När andra såg en reformist som, såväl i retorik som sakfrågor, drev Sveriges högerparti mot den trånga mitten i politiken, då såg mamma Reinfeldt något helt annat.

Hon såg, i sin son, en visionsdriven politiker med en tydlig agenda att förändra landet. En politiker med vilja, kraft och mod att bryta med den socialdemokratiska linjen som format det moderna Sverige. Och kanske hade hon rätt hela tiden. För när nu tre vänsteranalytiker gör det här bokslutet över åtta år med Alliansregering ger de Birgitta Reinfeldt rätt. De konstaterar att han var ingen mittpolitiker, mer än möjligen i den effektiva dimridåretoriken.

Politiskt har Fredrik Reinfeldt och hans regeringar jobbat hårt för att åstadkomma ett systemskifte och underminera den svenska modellen så att den inom snar framtid imploderar, rasar under sin egen tyngd. Det är det systemskiftet och den undermineringen som är ”koden” i bokens titel.

Stefan Carlén, Christer Persson och Daniel Suhonen menar att, för att förstå de senaste åtta årens politiska mål, måste man se bortom de omedelbara insatserna och sätta dem i ett större sammanhang. Ett sammanhang som syftar till att helt förändra förutsättningarna för såväl medborgare, som politik i Sverige. En ordentlig högersväng och en vink adjö till ”den svenska modellen” som vi känner den.

Författarna lyfter fram fyra delar i Fredrik Reinfeldts politik vars huvudsakliga syfte varit att åstadkomma detta systemskifte. 1. Förändrade förhållanden på svensk arbetsmarknad, bland annat genom försvagande av fackföreningarna. 2. Underminering av socialförsäkringarnas legitimitet, främst hos den stora medelklassen. 3. Drastisk ökning av marknadslösningar för offentliga välfärdstjänster. 4. Stora skatteomläggningar.

Utifrån dessa fyra delar fyller de sedan bokens 220 sidor med exempel på hur regeringen omsatt detta i realpolitik. Och samtidigt konstaterar Carlén, Persson och Suhonen vilka ödesdigra konsekvenser denna politik fått för Sverige. Kritiken är inte nådig. Kortfattat kan man säga att de målar upp bilden av ett samhälle som just i detta nu slits isär på längden och på tvären. Oavsett om du håller med om analysen eller inte, oavsett om du är höger eller vänster så är det här samtida samhällsanalys på blodigt allvar. Djup, detaljerad och engagerad. Läsning för ett valår som detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!