Ordfront
Den unga, ganska osäkra, statistikstudenten Fanny missar aldrig radions Eko-sändningar. Hon för statistik över det mesta och vet mer än de flesta, och intalar sig att hon på så vis tar kontroll över tillvaron. Men när hon träffar den politiskt aktiva vänsterkillen Sam förlorar hon kontrollen. Först på ett romantiskt vis i förälskelsens rus. Men nästan direkt uppstår situationer som antyder att relationen är på väg i fel riktning.
I sin debutroman behandlar poetry slam-mästaren Olivia Bergdahl de komplexa och allvarliga mekanismerna bakom relationsvåld. "Efter Ekot" utspelar sig under en sommar ute på västgötaslätten dit Fanny åkt för att hälsa på sin mormor och för att bearbeta sina traumatiska upplevelser efter förhållandet med Sam. Genom Fannys tillbakablickar får läsaren följa relationens utveckling.
Bergdahl för in läsaren i Fannys medvetande och skildrar trovärdigt maktspelet i Sams och Fannys replikskiften, i deras kroppsspråk, och i subtila handlingar, vilket skapar en hotfull, obehaglig stämning i texten. Med stark skärpa och precision skildrar Bergdahl hur en kärleksrelation utvecklas till ett maktförhållande som slutar med våld. Dock framstår Fanny lite tillgjord i vissa stunder, projektet att skriva fram det klassiska beteendemönstret blir lite för mallartat, som läsare blir jag därför inte helt tagen av texten.
Men det faktum att statistikfanatikern Fanny inte samtalar med folk, inte har några egna åsikter, utan i stället rabblar upp fakta om saker hon vet, gör att Bergdahls text får en intressant karaktär. Fannys intresse för statistik sätter sin prägel på Bergdahls prosa – det tvångsmässiga informationsuppräknandet blir ett uttryck för hur Fanny upplever och hanterar sin omvärld. Genom att väva in informationsstycken och fakta i texten så avbryts prosaflödet konsekvent till förmån för en slags manisk nyhetsrapportering av ”viktiga” händelser i omvärlden, som inte löser Fannys situation. Det blir ett stilgrepp som skapar en skarp kontrast till Fannys isolerade och kontrollerade tillvaro i Sams lägenhet. Jag kommer att tänka på en fras i Virginia Woolfs klassiska essä "A room of one’s own": ”dikten rymmer mer sanning än vad fakta har att ge”. "Efter ekot" är en slående titel på en roman som med stor medvetenhet och kontroll blottlägger ett system av över- och underordning i samhället. Det är mycket skickligt.