Spännande och lärorik

Ola Wong, Pekingsyndromet. Kina, makten, pengarna.

Författaren Ola Wong är även krönikör i Corren.

Författaren Ola Wong är även krönikör i Corren.

Foto:

Bok2014-05-14 08:16

Ordfronts förlag

Sydkorea lade grunden till sin moderna ekonomi under en järnhård diktatur. Men de ekonomiska framstegen födde krav på demokratiska reformer och idag är Sydkorea både rikt och demokratiskt.

Är en liknande utveckling trolig i Kina? Ola Wong som skrivit boken Pekingsyndromet är inte optimistisk. Den ekonomiska utvecklingen i Kina är helt och hållet politiskt styrd, menar han. Och politikerna från högsta till de lägsta är alla svårt korrupta med det enda gemensamma målet att berika sig själva.

Därför är också Ola Wongs troliga framtidsscenario att utvecklingen i Kina kommer att stagnera.

Men det har faktiskt funnits demokrater i kommunistpartiets toppskikt, så även om demokratisträvandena krossades på Himmelska Fridens Torg kan man inte utesluta att demokratiska krafter kan återkomma.

Men Ola Wong underbygger sitt resonemang med en hel rad insiktsfulla reportage om sådant som imponerar i Kina och sådant som skrämmer. Man får känslan att han faktiskt rör sig som fisken i vattnet i det kinesiska samhällets irrgångar. Han träffar fascinerande människor överallt i det jättelika landet – vanliga människor, med mycket ovanliga egenskaper.

Jag antar att Wong talar kinesiska som en infödd och alltså aldrig behöver tolk. Han är svensk, men med släkt i Kina, släktingar som i flera fall drabbats både av svält under Maos stora språng och av det politiska våldet under Kulturrevolutionen.

Det går inte att komma ifrån att Kinas ekonomiska utveckling under de senaste årtiondena är ett mirakel. Men Ola Wong visar hur fruktansvärt högt priset varit i form av miljöförstörelse i närmast obegriplig skala. Luftföroreningarna i Peking är tio gånger värre än de katastrofala partikelhalterna som uppmätts på Hornsgatan i Stockholm. Floderna är fyllda av smuts när de inte är mer eller mindre uttorkade.

Ola Wong har en ovanlig förmåga att i sina reportage skildra det vanliga i Kina, inte bara det sensationella. Det har blivit en spännande och lärorik reportagebok.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!