Trängsel i mitten gynnar Sverigedemokraterna

Marie Demker: Sverige åt svenskarna

Foto:

Bok2014-06-23 06:13

Motstånd och mobilisering mot invandring och invandrare i Sverige

Atlas akademi

En närliggande slutsats efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen vid förra valet och framgången för olika högerpopulistiska partier i EU-valet är att främlingsfientligheten har ökat. I själva verket är utvecklingen, åtminstone i Sverige, den motsatta: svenska folkets inställning i frågor som rör invandring har under flera decennier gått mot ökad öppenhet och generositet. Vetenskapliga undersökningar pekar tydligt i den riktningen, visar Marie Demker, professor i statsvetenskap.

Så hur ska man förstå dessa till synes motsägelsefulla tendenser?

Demker analyserar de politiska förutsättningarna för den partigrupp som hon väljer att benämna nationalkonservativ. För att försöka lyfta några huvudlinjer: När traditionella partier närmar sig mitten och de politiska skiljelinjerna blir otydliga lämnas fältet öppet för till exempel Sverigedemokraterna. De får ett spelrum som saknats i det politiska klimat som tidigare dominerats starkt av höger-vänster-frågor av traditionellt snitt. Tillåts nationalkonservativa partier sätta agendan är det de själva som gynnas. Likaså om etablerade partier tvekar i frågor om mänskliga rättigheter, likabehandling och så vidare.

Marie Demker menar att utmaningen för demokratin är att bibehålla ett livaktigt politiskt samtal där skiljelinjerna är tydliga, och där medborgarna känner delaktighet. Faran som lurar runt hörnet är ett tillstånd där snabbhet och sensation vinner på bekostnad av analys och reflektion. Utvecklingen hänger ihop med ett förändrat medielandskap som kan gynna tidigare perifera grupper.

Sambanden mellan främlingsfientlighet och andra faktorer är komplexa och nästan aldrig så givna som de ibland framställs som, visar hon. Det vill säga arbetslöshet, oro för ekonomi, stor invandring och så vidare korresponderar inte tydligt – eller inte alls – med främlingsfientlighet. Däremot är den som är emot invandring påfallande ofta också emot invandrare. "Jag är inte rasist, men ..." finns alltså goda skäl att förhålla sig skeptisk till. Om nu någon hade trott något annat.

Marie Demkers bok är ett värdefullt och sakligt inlägg i ett ämne som ofta präglas av starka känslor och grundlöst tyckande. Förhoppningsvis blir den ett bidrag till det debattklimat hon så starkt argumenterar för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!