Karin Bojs spårar släkten till istiden

Våra förfäder kom till Europa i tre vågor av invandring. Journalisten Karin Bojs kommer till Bokens dag i Linköping för att berätta om årets mest rafflande faktabok, som hon skrivit. Med hjälp av DNA-teknik har hon släktforskat sig hela vägen tillbaka till istiden.

Fyndplats. Vid utgrävningen av kanaljorden i Motala hittade arkeoogerna rester av femton individer från jägarstenåldern.

Fyndplats. Vid utgrävningen av kanaljorden i Motala hittade arkeoogerna rester av femton individer från jägarstenåldern.

Foto: Anders Törnström

BOKENS DAG2015-10-17 10:40

Vilka var våra förfäder? Var kom de ifrån? Vilket språk talade de? Hur såg de ut?

– DNA-tekniken besvarar frågor som arkeologer har grälat om i hundra år. Förut har man mest haft benknotor och krukskärvor och pilspetsar att utgå ifrån. Nu får man svar, säger Karin Bojs.

Hon lämnade jobbet som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter för att skriva en bok om den utveckling hon följt i nästan två decennier. Hon hade sett hur DNA-tekniken revolutionerade biologi, medicin och kriminalteknologi. När människans arvsanlag kartlades i detalj, och dessutom kunde jämföras med fossilt DNA från istidens människor och deras grannar, började forntiden få liv.

– Det låter väl flummigt, men boken krävde att bli skriven, säger Karin Bojs.

Hon lät DNA-testa sig själv, och hittade släktskap som berättar hela historien om Europa, från de första jägarna till vikingarna.

Hennes bok, som heter ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren”, fick god kritik när den kom ut i augusti, bland annat av Correns Jacob Carlander som kallade den för ”en hisnande resa”.

Karin Bojs har skrivit en riktig pageturner, lika svår att lägga ifrån sig som en välskräddad thriller. Hon utgår hela tiden från de senaste forskningsrönen, men tynger inte texten med vetenskapliga metoder utan går pang på de häpnadsväckande resultaten.

– Jag vill att man ska få en känslomässig förståelse, jag vill inte bara hälla fakta över huvudet på folk. Och jag har studerat hur deckarförfattare jobbar för att behålla läsarens intresse, säger Karin Bojs.

Hennes berättelse tar alltså avstamp för 54 000 år sedan, när de första anatomiskt moderna människorna sökte sig ut ur Afrika. I Mellanöstern stötte människorna ihop med neandertalarna, som redan bott i Europa i ett par hundratusen år, och de fick barn med varandra. Karin Bojs kallar dem för trollungar i sin bok. Dessa barn överlevde, och spred sina anlag vidare.

Detta vet vi, för alla nu levande människor utanför Afrika bär på ett par procent neandertal-DNA. Det avslöjades 2010 av den svenske forskaren Svante Pääbo vid Max Planck-institutet i Leipzig, som jämfört DNA från neandertalare med prover från människor runt om i världen.

Med hjälp av DNA, arkeologi och språkforskning har kartan över Europas historia ritats om. Och spåren av tre tydliga invandringsvågor blir tydliga.

Först kom jägarna. I takt med att inlandsisen drog sig tillbaka spred de sig längre och längre norrut.

För 10 000 år sedan började man bruka jorden i dagens Syrien och Turkiet. Jordbrukarna spred sig efter hand till hela Europa. Troligen finns en rest av deras språk kvar än i dag: baskiska, vilket antyds i boken och bekräftades helt nyligen.

– Jag hade förhandsinformation om en studie som inte var publicerad när jag skrev. Men i dag finns två publicerade studier som pekar i samma riktning, säger Karin Bojs.

Den tredje vågen var indoeuropéerna: herdar från stäpperna i öster. Uråldriga gemensamma ordstammar som finns kvar i dagens indoeuropeiska språk, från Indien till Island, avslöjar att de hade oxar och hjul, plöjde med årder och vävde ull.

Ju fler gamla skelett som DNA-testas, desto tydligare blir kartan. När några kranier från stenåldern hittades i Kanaljorden i Motala får några år sedan fick forskarna sju nya individer att analysera.

– Fynden i Motala är fantastiska! De har verkligen varit viktiga pusselbitar, säger Karin Bojs.

Kranierna kom från jägare som tillhörde den första vågen av svenskar, och avslöjar bland annat hur den tidens östgötar såg ut.

– De hade troligtvis blå ögon och några av dem hade mörk hy. Det kan man säga med hyfsad säkerhet, för de hade genetiska varianter som i dag bara finns i Afrika, förklarar Karin Bojs.

Hennes bok kryllar av spännande fakta. Som att alla världens tama hästar kan härstamma från en enda hingst. Eller att den internationella handeln blomstrade under bronsåldern. Eller att det finns spår som kan komma från en indiankvinna i islänningarnas DNA. Och lite sorgset konstaterar hon att en av hennes egna anmödrar troligen hämtades från Skottland av vikingar.

Nu när boken funnits ute ett tag möter Karin Bojs sina läsare, i Katrineholm och Växjö, på Bokmässan i Göteborg och snart även i Linköping.

– Det är väldigt, väldigt roligt. Den här resan kan alla göra om, med DNA-test och genom att ta del av forskningen. Min egen släkthistoria är bara ett exempel, säger hon och påpekar att hon ger många praktiska tips i slutet av boken.

– Jag vill verkligen att folk ska kunna uppleva den här resan som jag har gjort.

Karin Bojs

Ålder: 56.

Bor i: Stockholm.

Familj: Ja.

Gör: Journalist och författare. Tidigare vetenskapsredaktör på DN, skriver fortfarande krönika varje vecka. Hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Böcker: "Vikten av gener", skriven tillsammans med Anna Bratt (Natur & kultur ), "Syra själv" (Max Ström) och "Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren" (Albert Bonniers förlag).

Kopplar av med: Grönsaksodling.

Läser: Ja, mycket.

Lyssnar på: Radio, Spotify.

Ser på tv: Sällan.

Blir arg på: Kombinationen uppblåsthet och inkompetens.

Blir glad av: Mycket. Är oftast glad.

Bokens dag i Linköping 9–10 okt

Boklunch med Henrik Ennart på Stadsbiblioteket 9/11 kl 12.

Bokeftermiddag med Jonas Hassen Khemiri på Stadsbiblioteket 9/11 kl 13.30.

Författarafton på Stora teatern 9/11 kl 18.30. Medverkande: Anna Laestadius Larsson, Karin Bojs, David Lagercrantz och Sara Lövestam.

Bokfrukost på Bokmedia 10/11 kl 9 med Anna Laestadius Larsson, Karin Bojs och Sara Lövestam.

Biljettsläpp i dag lördag 17/10 kl 10 på Bokmedia (till boklunchen säljs biljetterna på biblioteket).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!