Det handlar inte om svält, men de områden där människor lever längst är knappast några rika lustgårdar med svällande ymnighet. I stället har folket där strävat på och använt vad skogen och jorden kan ge.
– Väldigt många av hälsoproblemen vi har i dag är ett resultat av vårt överflöd, inte minst av mat som inte är så hälsosam. Det här är i stället områden där man haft en rik tillgång på småvilt, frukt, grönsaker och örter men samtidigt inte kunnat frossa. Sparsamhet har varit en dygd. Som i Småland, säger Henrik Ennart.
Just Småland är en udda fågel i den grupp med platser han berättar om i "Den blå maten". Platser som Okinawa i Japan, Ogliastra i Italien, Nicoya i Costa Rica och Ikaria i Grekland är grundligt beforskade och accepterade som områden där befolkningen lever långa och friska liv. Men Ennart menar att ett särskilt område på gränsen mellan Småland och Skåne mycket väl kan kvala in på den listan. Tecknen finns där, det är bara forskningen som fattas. Så bland de andra mer exotiska recepten i boken – som är skapade av stjärnkocken Niklas Ekstedt – gör plötsligt havregrynsgröt och stekt fläsk med potatis entré.
– Det intressanta är att olika typer av matvanor har funkat. Många dietböcker är puritanska och vill att vi ska äta på ett visst sätt, men det gemensamma för de här platserna är att man ätit varierat och använt färska råvaror. Några har fiskat, andra inte. Man har ätit lite, men bra. Kött har varit högtidsmat, säger Henrik Ennart.
Det finns som sagt inga enkla recept för ett långt liv, och det är inte bara maten som bestämmer om vi får bli gamla. Runt oss finns ett komplicerat nät med faktorer som påverkar hälsan. Att känna mening och tillfredställelse med livet, och leva sina dagar i ett lagom tempo är också faktorer som kan inverkar på våra liv.
– I dag ses ju hälsa som ett individuellt projekt, man ska träna på gym, äta hälsosamt och så vidare. Men vad som krävs är att samhället tar till sig av ny kunskap och förändras till det bättre, att man försöker få bort stress och till exempel skiftarbete, som säkert är lika farligt som rökning. Det är samhället som bestämmer hur gamla vi tillåts att bli, säger Henrik Ennart.
Är det något särskilt du själv tagit till dig från de blå zonerna?
– Att äta varierat. Jag har varit skeptisk till det rådet tidigare, det har mest känts som livsmedelsindustrins nödargument för att försvara en massa skit. "Du kan äta pommes frites i en i övrigt varierad kost", och så vidare. Men i de här områdena käkar de ju faktiskt väldigt varierat. Det måste man ta till sig. Det är raka motsatsen till "superfoods", alltså att till exempel blåbär eller tofu ska vara extra bra på att göra oss friska. Vi vet i dag inte exakt vad det är i maten som gör den nyttig, men man vet att det finns tusentals ämnen i den som har betydelse på olika sätt. Alla som forskar kring detta vet att vi inte vet. Men genom att äta varierat så lägger man en nyttig bombmatta av allting.
Har du varit med och provsmakat recepten i boken?
– Ja, absolut. Det har varit en ynnest att få jobba ihop med en Michelin-kock. Tanken är att det ska vara en lättanvänd kokbok, så Niklas har valt råvaror som ska vara enkla att få tag på här i Sverige.
Hur gammal siktar du själv på att bli?
– Varför inte 100? Man räknar med att hälften av alla barn som föds i dag ska bli 104 år. Flaskhalsen är demens, men det har ju kommit forskning som visar att man kan förebygga det genom sin livsstil.