Det är, i korthet, receptet på ett långt och friskt liv, enligt boken "Den blå maten" av vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt. På tisdagen kom Henrik Ennart till Linköping för att delta i boklunchen på biblioteket som traditionsenligt inledde Bokens dag. Gästerna hugger in på efterrätten medan kulturskribenten Mattias Ahlén frågar ut författaren om hur boken kom till.
– Niklas och jag har kommit till samma punkt från lite olika håll. Han var intresserad av det kulinariska medan jag hade koll på den vetenskapliga delen, berättar Henrik Ennart.
Det råder ju ingen brist på mirakeldieter, självutnämnda experter och motstridiga rön kring vad vi ska äta. "Den blå maten" innehåller inga sådana tvärsäkra råd. Det som förenar de platser i världen där människor blir riktigt gamla – den japanska ön Okinawa, östra Sardinien, grekiska Ikaria och Nicoya i Costa Rica – är inte vad invånarna äter, utan hur de äter: lite, varierat och tillsammans.
– De är lite lagom fattiga, de har inte de fetaste och frodigaste jordarna. Man ska ha fått jobba lite för att få mat på bordet, berättar Henrik Ennart.
Mattias Ahlén lyfter fram en annan aspekt: att vara sexuellt aktiv genom hela livet gynnar också hälsan på de här platserna. Några förlägna och förtjusta leenden syns bland de uppmärksamt lyssnande gästerna.
Men varför kallas det just för blå zoner? Förklaringen visar sig vara lika enkel som oromantisk
– Det var en statistisker på Sardinien och en belgisk demograf som kartlade de här platserna på Östra Sardinien. De satt med en blå Bic-penna och ringade in platserna på kartan, och sedan pratade de om de här byarna som "de blå zonerna", berättar Henrik Ennart.
Att de blå zonerna ligger avsides spelar också roll. På Okinawa har USA anlagt en stor flygas, och med amerikanerna kom snabbmatskedjorna till ön. Det visar sig då att männen på Okinawa är snabbast med att sluta äta sjögräs och gå över till pommes frites.
Publiken lyssnar uppmärksamt. Efteråt ställer sig en del i kö för att köpa signerade böcker.
– Det var bra, men jag tycker att jag har hört det här förut, säger Kerstin Wennering från Åtvidaberg.
Annalena Palmér från Linköping är inne på samma spår:
– Intressant. Men det har man ju redan förstått, att man bör äta varierat, säger hon.