Fascinerande jakthövding från Mjölby

Mie Engman/ Åke E Andersson: Mirasa – Jakthövdingen från Mjölby

Foto:

Bokrecension2015-11-13 15:42

Roos & Tegnér förlag

När jag gick i grundskolan på 60-talet i det småländska bibelbältet kom ibland missionärer på besök till lektionstimmarna för att berätta om Afrika och de primitiva folken som var i behov av västerlandets civilisation och deras underliga och ibland skrämmande seder. Långt senare, efter att ha läst författare som Joseph Conrad, Karen Blixen, Mario Vargas Llosa och ännu mer Chinua Achebe, förstår jag att dessa missionärer var en del av ett europeiskt övergrepp mot en hel kontinent. Inte minst blev Kongo drabbat av ett folkmord som ännu kastar skugga över det belgiska kungahuset.

Till Kongo kom i början av 1900-talet Sigfrid Orre från Mjölby. Han skulle förbli där tills de svenska FN-soldaterna lät honom följa med hem i ett plan 1961. Mie Engman och Åke E Andersson har samlat hans berättelse i en lärorik och fascinerande bok ”Mirasa – Jakthövdingen från Mjölby”. De återberättar vad Sigfrid Orre en gång berättat för dem efter sin hemkomst.

I Kongo kallades han Mirasa, med omtvistad betydelse. Han var allt annat än missionär. Som jägare, gruvägare, prospektör levde han ett våldsamt liv i Afrika helt efter den tidens vita seder och moral. Han var kritisk till missionärernas arbete men samtidigt en del av samma västerländska kolonisation och paternalism.

Berättelsen fångar en komplicerad tid av Afrika, som lagt grund för så många samtida problem. Men det är också en skildring av ett otroligt personligt livsöde. Som tidsdokument är denna bok värdefull. Och lika viktig är författarnas avslut med en påminnelse om att Afrika har sin egen historia och kultur med ett eget värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!