Från krigets Norge till folkhemmets Sverige

Tove Holm: Sov dukke Lise. När livet tar en annan vändning.

Foto:

Bokrecension2015-07-16 12:45

Vulkan förlag

Kanske minns du den där reklamen i TV4 för pensionspar; ”Tänk om du kunde hälsa på dig själv i framtiden”. En ung människa som valhänt står inför livets många uppgifter och utmaningar. Plötsligt finns där en äldre version av samma person som med trygg stämma talar om hur den unga ska förhålla sig och vara. En hälsning från framtiden fylld av hopp och livsmod. ”Det blir bra till slut ska du se”, är budskapet från den äldre till den yngre.

Tove Holm är Linköpingsbo, f d rektor och medförfattare till boken ”Möjligheternas tid – livet efter 65” (redaktör var Helmi Jönestam, även hon från Linköping). Nu kommer Tove Holm med en egen barndomsbiografi om uppväxten i Stockholm under och efter Andra världskriget: ”Sov dukke Lise”. Tillsammans med sina föräldrar kom hon från ett ockuperat Norge. Inte som flykting eftersom pappan var svensk. Men det var ändå en främmande värld hon klev in i. Denna dubbla identitet kom att följa henne fram till nutid: ”Mitt modersmål är norska och svenska mitt fadersmål”.

Tove Holm skriver enkelt och konkret. Hon följer sin barndom med en trygg berättelse, som vakar hon ständigt över den lilla flickan i ett nytt land och en främmande stad. Precis som att hälsa på sig själv i en annan tid.

Tove Holm berättar om sig själv från ett år till nästa. Vissa minnesbilder biter sig fast och blir till tydliga bilder, precis som det gör för oss alla kring de ögonblick som på något sätt blivit avgörande för oss.

Vi människor behöver våra berättelser som den ”Homo Narrans” vi är. Det är stort när någon av oss delar med sig av sin berättelse. Kanske får det oss att se våra egna liv med berättandets perspektiv. Det här är Tove Holms historia. En resa från krigets Norge till folkhemmets Sverige. Gott så.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!