Krogshow funkar inte som bok

Bröderna Luuk: Får man göra slut med sitt syskon?

Kristian Luuk, född 1966, är programledare i radio och tv, nu aktuell i SVT:s "På Spåret". Martin Luuk, född 1968, är författare och medlem i Killinggänget.

Kristian Luuk, född 1966, är programledare i radio och tv, nu aktuell i SVT:s "På Spåret". Martin Luuk, född 1968, är författare och medlem i Killinggänget.

Foto: Kristian Bengtsson

Bokrecension2015-12-06 06:00

Natur & Kultur

2014 uppträdde brödraparet Kristian och Martin Luuk i Stockholm med "Får man göra slut med sitt syskon?", en show som sedan också gick på turne ut i landet. Mångas har sett den. Jag har det inte. Nu har föreställningen blivit till en bok, där manuset kompletteras med dagboksanteckningar, intervjuer och fakta om mer eller mindre kända syskons göranden och låtanden. Temat är just syskonskapet och i synnerhet brödraskapet; en relation som för många blir livets längsta.

Det jag tycker allra bäst om med den här boken är faktiskt dess baksidestext som lika enkelt som genialt sammanfattar vad showen, boken och själva syskonskapet handlar om: "Första gången vi var bröder var vi två år och noll. När den ene var svag var den andre stark, när den andre var stark slog den ene honom i huvudet med en spade. Så gick vi på sida vid sida tills en av oss inte ville mer. Då satte vi oss ner för att omförhandla." Exakt.

Men hur fungerar egentligen själva den något udda iden att göra en bok av en krogshow? Mitt svar blir: tyvärr ganska dåligt. Innehållet och formen går inte ihop. Jag har svårt att föreställa mig att den här boken haft skuggan av en chans att bli utgiven, om den i stället för av kändisbrödraparet Luuk varit skriven av bröderna Jonsson i Markaryd eller systrarna Broberg i Vindeln. Att namn inte sällan säljer bättre än kvalitet är något vi har fått vänja oss vid. Nu innehåller "Får man göra slut med sitt syskon?" ändå här och var glimtar av något verkligt tänkvärt och intressant, som brödernas uppväxt i det nya landet Sverige som föräldrarna kom till från Estland efter andra världskriget, eller i de humoristiska och träffsäkra skildringarna av den eviga syskonrivaliteten, tjafset, gnabbandet om småsaker – men längst in en bestående känsla av samhörighet som nog många känner igen sig i.

Helhetsintrycket blir ändå spretigt och svagt sammanhållet.

Om jag kände något riktigt inbitet Luuk-fan, skulle jag ge den här boken i julklapp till honom/henne. Men nej – jag ger den inte till mitt syskon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!