Pytiha förlag
Sigmund Freud konstaterade redan i 1900-talets början att den som utnyttjar barn sexuellt också söker sig till sammanhang där barn finns. Därför manade han till högre vaksamhet bland scoutrörelser, idrottsföreningar, kyrkor och liknande sammanhang. En farhåga som tyvärr alltför ofta blivit besannad sedan dess.
Författaren Viktor Kant, en pseudonym för prästen och författaren Mattias Lönnebo (son till biskop emeritus Martin Lönnebo), har tagit fasta på detta tema när han debuterar i kriminalgengren. Ett ryskt barnhem skickar unga pojkar på idrottsläger till Sverige. Under ytan är detta en dold form av trafficking. Barnen har rekryterats från gatan av en läkare med en högst tvivelaktig etisk kompass i sitt inre.
Ett barn har försvunnit och återfinns död, lemlästad och bränd av en orienterare. Snart ska ännu ett barn få sätta livet till i denna cyniska och fullständigt omänskliga människohandel. Lars Marten är gymnasielärare i Uppsala och hamnar ofrivilligt och ovetandes mitt i denna handel, då en barndomsvän ber honom hjälpa till vid pojklägret. När sanningen går upp för honom blir han också misstänkt för samröre med verksamheten och jagad av såväl svensk polis som den ryska maffian.
Viktor Kant/Mattias Lönnebo är en närgången berättare som i detta sammanhang skapar en plågsam läsning. Barns utsatthet blir beskriven in i minsta detalj. Stundtals kan jag tycka att författaren tangerar gränsen för vad som går att säga och uttrycka i en spänningsroman. Barn har alltid rätt till sin egen integritet även ett fiktivt barn i en roman. Och det inledande citatet av Platon känns inte riktigt rätt. Å andra sidan berör romanen en krass och grym verklighet. Här finns tydliga anspelningar på den stora skandalen i Uppsala år 2010 med länspolismästaren som gick under öknamnet ”Kapten klänning”. Sammantaget är detta en välskriven thriller som berör en djup moralisk problematik. Spänningen hålls vid liv till sista sidan.