Albert Bonniers förlag
Lars Gustafssons roman "Yllet" från 1973 beskriver det tragiska ödet för en pojke som råkar befinna sig på fel plats vid fel tid. Nämligen på den västmanländska landsbygden i skiftet mellan 1960- och 1970-talet. Där finns ingen plats och ingen möjlighet för en matematiskt högbegåvad, ung person. Så säger oss den romanen.
I årets roman är spelplatsen och förutsättningarna snarlika. Kent Andersson heter den person som växer upp på samma landsbygd. Även han visar sig ha en begåvning som pekar långt bortom den däckfirma där han jobbar. Men till skillnad från pojken i "Yllet" får Kent Andersson en radikal chans.
Han hittar en dag en sedan ganska länge död motorcykelförare i skogsbrynet och lägger beslag på de identitetshandlingar denne har på sig. Det är en östtysk flykting, en medicinstudent vid namn Kurth Wasser.
Kent Andersson ser en svindlande möjlighet att byta sitt liv. Den stora lockelsen ligger i möjligheten att förverkliga en maximal frihet, att bli en annan.
Hur detta ändå ganska komplicerade spel går till fördjupar sig inte Gustafsson så speciellt mycket i. Den i romanens nutid 80-årige berättaren, Kurth Wasser, alltså före detta Kent Andersson, konstaterar att bluffen har varit ganska lätt att upprätthålla. Med friskt mod ger han sig på en medicinsk karriär. Förvisso väljer han en som han tänker sig ofarlig disciplin, sömnforskning. Allt förlöper ganska smärtfritt och han slutar sin bana som generaldirektör.
Det är en infallsrik och rolig roman Lars Gustafsson har skrivit. Berättelsen växer fram lite förstrött, i en till synes nästan nonchalant stil, med en hel del karaktäristiska – och roande – mystifikationer som förblir oförklarade.
Boken är ganska anspråkslös. Samtidigt är historien konstruerad för att kunna bära ett antal filosofiska frågor av det slag Gustafsson gärna och skickligt återvänder till. Berättelsen om Kent Anderssons förvandling till Kurth Wasser är en illustration till tanken att det är våra val som avgör identiteten, snarare än en given personlighet. Livets eventuella mening måste man skapa.
När är man sig själv? Efter decennier av förställning har masken blivit sanningen.
Den typen av frågor hanteras med den erfarne författarens lätta hand.
Jag placerar inte in "Doktor Wassers recept" på topplistan över Gustafsson-böcker – där är konkurrensen alltför hård – men läsningen var ett sant nöje.