Täljglädje utan onödigt krångel

Hannes Dahlrot/Henrik Francke: Tälj! – en bok om trä, knivar och yxor

Foto:

Bokrecension2016-01-24 06:00

Natur & kultur

Jag rinner igenom "Tälj!" av bara farten. Här finns, så vitt jag kan bedöma, allt en nybörjare behöver veta. Verktyg, täljtekniker, olika träslags egenheter och fördelar. Och så några tips för att inte skära av sig tummen. Allt är gjort med en inbjudande attityd, utan krångel eller kärva förmaningar. Även om jag inte täljt på över trettio år så blir jag lite sugen. Glädjen som finns i att arbeta med händerna kan jag däremot skriva under på direkt.

Skogen har en naturlig plats i boken, men till stor del är den skriven med ett storstadsperspektiv. Jo då, det går fint att tälja lite var som helst är grundtanken. Här står huggkubben i sovrummet, arbetsbänken i vardagsrummet och på balkongen finns lagret med träklabbar som ska bli krympburkar, köksredskap, eller varför inte ett helt drinkset? Täljandet framhålls som en motkraft till ett uppskruvat och teknikladdat samhälle. Det är rofyllt att se spånen falla, känna doften från virket och se "ämnet" ändra form.

"Tälj!" känns som ännu ett tecken på 70-talsvibbarna i samtiden. Precis som då har hantverket fått en renässans, vi gillar återigen att återanvända och pyssla. Precis nyss ramlade jag också över en text som vill återupprätta vår syn på 70-talsvillan. Finns det inte också en slags motsvarighet till gröna vågen i det växande intresset för att ta reda på våra hus historia och renovera med gammaldags metoder?

Hur som helst. Om du vill "plastbanta" köket, har lite tid över och gillar att tillverka saker med händerna så kan det här vara boken för dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!