Atlas förlag
Jeff Bezos, Amazons grundare, äger numera också Washington Post. I motsats till alla andra tidningsägare har han insett att om tidningen ska ha någon framtid måste man satsa hårdare på god journalistik, redaktionen måste få ökade resurser inte minskade.
I alla andra branscher är detta en självklarhet. Om den produkt man har, blivit svårare att sälja måste man förbättra den. Så är det tyvärr inte i tidningsbranschen. Där bantas redaktionerna samtidigt som man höjer prenumerationspriserna. Inte överraskande minskar då upplagorna.
Resultatet har blivit att alltfler läser tidningen inte i pappersformat som är dyrt utan i mobilen som är gratis eller i varje fall billigt. Självklart blir det en annan sorts tidningsläsning på det viset. På mobilen tar man del av snabba nyheter, inte av långa och genomarbetade nyhetsanalyser eller kulturartiklar.
Ändå är mediekrisens främsta orsak inte att läsarna sviker. Den är snarast en följd av att annonsörerna sviker, att en av huvudintäkterna försvinner. Vad man ska göra åt det är inte lätt att säga.
Ulrika Kärnborg gör et försök att reda ut problemen. Men jag vill inte påstå att hon lyckas. Hennes huvudförklaring till krisen verkar vara att det blivit fel på läsarna. De har blivit offer för ”klickokratin”.
Och ja, tekniken är en viktig orsak till krisen. 1990-talets förhoppningar om utltratunna läsplattor som kanske till och med kunde rullas ihop har inte infriats. I stället har alltså kommit läsning i mobilen.
Å andra sidan har inte papperstidningen försvunnit, en annan expert-spådom från 90-talet. Ska vi hoppas på att ny teknik i framtiden ger nya läsvanor?