Johan gick på kändisfest när inbjudan kom fel

Johan Renck blev bjuden till Expressens pampiga och årliga kulturfest. Inget konstigt med det – om det inte vore för att inbjudan som egentligen skulle till New York hamnade hemma hos fel Johan Renck, i Boxholm.

Johan "Hot Rods" Renck och Johan "Stakka Bo" Renck.

Johan "Hot Rods" Renck och Johan "Stakka Bo" Renck.

Foto: till vänster: Privat. Till höger: Leif R Jansson / TT

Boxholm2022-05-06 11:45

– Jag är ju engagerad i Amerikanska Hot Rods (ombyggda gamla veteranbilar) och tänkte: ”lustigt att de noterat det”. Men jag förstod ganska snart att det var min namne som avsågs, berättar Johan.

Den avsedda mottagaren var regissören och artisten Johan Renck, också känd under artistnamnet Stakka Bo. Regissören ligger bland annat bakom den prisade HBO-serien Chernobyl och 90-tals-hitten "Here we go".

Boxholms-Johan är ingift i släkten Renck, där hans svärfar är syssling till kändis-Renck. Det är inte första gången en förväxling har skett mellan Johan och Johan. Det finns bara ett fåtal med namnet "Johan Renck" i Sverige.

– Jag har tidigare fått försäkringsbrev, någon faktura och lite autografjägare. Efter en felskickad sotarfaktura blev jag tvungen att ringa upp och säga att de inte får några pengar av mig. Jag får också väldigt mycket konstiga vänförfrågningar. Men när den här festinbjudan kom sa jag till min fru: ”Vi åker väl på det här då”.

undefined
Johan trodde först att hans engagemang för Hot Rods var anledning till inbjudan. Här glider han fram.

Vad fick dig att tacka ja?

– Det lät roligt! Jag gillar ju Stockholm. Man är väl lite utanför boxen ibland, lite impulsiv, säger Johan.

Johans fru var inte så intresserad av att gå. Istället blev det kompisen Anders som fick bli Boxholms-Johans plus ett. Johan tänkte först gå på festen utan att nämna något för kändis-Renck. Men samvetet slog till.

– Jag tänkte att det är bättre att vara ärlig med sånt.

Boxholms-Johan skrev då till regissörs-Johan på Instagram och berättade om inbjudan. Då fick han det här svaret från regissören:

”Om du nu mottagit denna inbjudan, tycker jag du ska dra nytta av den, vem den än var ämnad åt. Sannolikt kommer det finnas dryck, fri från kostnad. Kanske till och med tilltugg. Då jag ändå bor i utlandet och undviker Stockholm så gott det går, så går den till spillo om du bangar".

Sagt och gjort, Johan och Anders åkte upp till Stockholm för att gå på festen den 4:e april.

undefined
Regissören Johan Renck med sin fru Elin Renck.

Hur var festen? 

– Avslappnad och trevlig. Man hade en fördom om att det skulle va lite ”näsan uppåt” men det var väldigt gemytligt och alla var väldigt trevliga. Det var lite nervöst vid inskrivningen, de har ju en röd matta där man fotas och jag tänkte: hur ska det gå?

Johan hade tur i oturen då ett försenat tåg ledde till att han slapp vara med på några mingelbilder. När de kom dit var det bara att presentera sig som Johan Renck – han stod ju på gästlistan! ”Bluffen” var dock inget som Johan höll hemligt under kvällen.

– Stina Wollter pratade jag med, hon tyckte att det var störtskönt! Så det var lite roligt att hon uppskattade det.

Johan var emellertid inte den enda Boxholms-profilen på festen. Under utdelningen av barnkulturpriset Heffaklumpen hörde Johan en prismotivering som påminde honom om någon han kände till.

– Jag tänkte att fasen, det där låter lite som min granne.

Det var tvillingarna Lisen och Emma Adbåge från Sya som vann pris för sina bilderböcker. Lisen Adbåge bor alltså granne med Johan utanför Boxholm.

– Jag gick fram och frågade: "Vad gör ni här?". De svarade ”vad gör DU här?”. En kanske mer berättigad fråga, säger Johan och skrattar.

undefined
Tvillingsystrarna Emma och Lisen Adbåge från Sya i Östergötland vann pris för sina bildböcker på kulturfesten.

Har du och regissörs-Johan träffats någon gång?

– Jag såg honom i Torekov när han såg väldigt stressad ut med småbarn. Så jag kände att det inte var läge. Men vägarna kanske möts någon gång.

Boxholms-Johan skrev efter festen till regissörs-Johan och tackade för kvällen.

Expressens kulturchef Karin Olsson berättade i podcasten "Lägg ut!" om mötet med Boxholms-Johan på kulturfesten - något hon tyckte var väldigt roligt.
Expressens kulturchef Karin Olsson berättade i podcasten "Lägg ut!" om mötet med Boxholms-Johan på kulturfesten - något hon tyckte var väldigt roligt.
Johan Renck & Johan Renck

Johan Renck 

Ålder: 55

Bosatt: New York

Yrke: Regissör och tidigare musiker som bland annat regisserat TV-serien Chernobyl och flera avsnitt av Breaking Bad. 

Var på Expressens kulturfest: Nej

Johan Renck

Ålder: 51

Bosatt: Boxholm

Yrke: Distriktschef på Hyresbostäder med ett stort intresse för Hot Rods

Var på Expressens kulturfest: Ja

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!