Vatten, vatten, vatten. Det är ingen tvekan om vad de flesta festivalbesökarna ropade efter när det visade sig att vattentillgången på festivalområdet var begränsad i fjol. Något som handeln i området inte var riktigt beredd på. Wolfgang Mai, som driver ICA Supermarket Eneby, hade bunkrat med läsk och mineralvatten i första hand.
– Vi hade inte räknat med att det var vanligt färskt vatten på flaska de flesta kunderna från festivalen ville ha, säger han. Nu vet vi det. Vi har sammanställt vad vi gjorde bra respektive mindre bra förra året och lär oss av det. Att vi hade för lite vatten i butiken var nog den största missen. Nu står vi bättre rustade.
Snittköpen var ganska små
Ica Supermarket Eneby noterade, liksom de flesta andra i närområdet, en uppsving i affärerna under festivaldagarna 2013. Wolfgang Mai nöjer sig med att konstatera att det var "bättre än en normalvecka".
– Kundtillströmningen var stor men snittköpen var ganska små, säger han. Ett paket cigaretter och något att äta. Ungefär så per kund. Inga stora inköp. Dessutom trodde vi att handeln på kvällarna skulle vara bra. Men då hände det ingenting här. Då var alla på festivalen. Festivalkunderna kom på förmiddagen i första hand. Efter klockan 17 försvann de.
Skarvsladdar för mobiler
Wolfgang Mai har laddat med vatten och extrapersonal inför den stundande Bråvallainvasionen. Däremot har han valt att inte, tillfälligt, satsa på tält och gummistövlar som många frågade efter ifjol.
– Vi ska också bli bättre på att se till att det finns kontanter i vår bankomat plus att vi ska lägga ut ännu flera skarvsladdar för de som vill ladda sina mobiler. Då låg det ändå fullt med mobiltelefoner på laddning här förra gången.
"Tappade väldigt många kunder"
Samtliga handlare och affärsidkare NT pratar med är, i princip, positiva till Bråvallafestivalen. Även om vissa av dem snarare drabbades av den. Sven-Olof Andersson på Dalaborgs handelsträdgård räknar med att hans företag gick miste om intäkter på 40 000 kronor när området runt Fyrby spärrades av.
– Det var tre avspärrningar som hindrade kunderna från att komma till oss, säger han. Dels vid De Geersgatan, dels vid Fridvalla och till sist vid infarten till Fyrbyvägen alldeles här intill. Vi tappade väldigt många kunder. Jag skickade en räkning till arrangerande Scorpio. Utan resultat. Till årets festival har de lovat att Finspångsvägen ska hållas öppen hela tiden och det är A och O för att kunderna ska hitta till oss.
Sven-Olof Andersson är noga med att poängtera att han inte har någonting emot festivalen som sådan. Tvärtom, säger han, medförde den många trevliga möten med passerande festivalbesökare. Men några växter köpte de knappast.
– Många har tyckt att jag borde ha bråkat mera om att de stängde av vägen, säger han. Men jag vill inte framstå som någon rättshaverist. Festivalen är bra och jag räknar med att det ska bli lite smidigare i år.
Pizza och kebabrulle lockade
I hörnet av Finspångsvägen och De Geersgatan har MalekLahdo på pizzeria Marinara börjat ladda med extra mycket mjöl, ost och skinka i förråden. Vid festivalen i fjol var hans lilla matbutik stundtals mer eller mindre belägrad av hungriga Bråvallabesökare. Han tror på samma invasion i år.
– Vi hade jättemycket kunder, säger han. Hur många? Bra fråga. Kanske 600 per dag. De flesta ville ha pizza eller kebabrulle. Vi satsade hårt på extraerbjudanden. Det blev mera jobb men större vinst. Totalt sett var det förstås värt det. Jag hoppas att det blir lika bra nu. Jag tror till och med att det kommer att gå ännu bättre.