Under våren startades projektet Nattskiftet upp av nattklubben Trädgården i Stockholm. Sedan dess har volontärer under helgkvällar varit på plats för att göra gatorna tryggare för krogbesökare och andra.
– Det finns ett behov. Många, bland andra jag själv, tycker att det är obehagligt att gå hem om nätterna. Vi tycker att det är självklart att det ska vara tryggt att gå hem på nätterna, oavsett om man är berusad eller inte och oavsett om man eller tjej eller kille, säger projektledaren Lisen Andréasson Florman.
I sommar flyttar Nattskiftet in på Bråvalla Festival. Just nu pågår arbetet med att rekrytera de 50 ideella volontärer som ska jobba inne på området.
– Vi ska öka tryggheten, följa människor tillbaka till sina tält eller vara en axel att gråta ut på. Vi frågade Scorpio om de var intresserade och de ville gärna att vi skulle vara med. Det är jätteroligt.
Förhoppningen är att tryggheten ska öka och att fler samtidigt ska få upp ögonen för att frivilliga krafter behövs för att motverka otrygghet och våld i samhället.
Festivalen kommer också att kunna betyda en del ekonomiskt för Nattskiftet. Som NT tidigare berättat kommer alla inköp på festivalen i år att göras via ett chip i festivalarmbanden, som kan fyllas på med valfritt belopp under festivaldagarna. De pengar som inte använts betalas tillbaka efter festivalen, men belopp under 20 kronor stannar av administrativa skäl kvar hos arrangören. De skänks sedan, oavkortat, vidare till Nattskiftet.
– Det är en självklarhet för oss på Bråvalla att ständigt fokusera på att skapa en så trygg festival som möjligt för våra besökare. Med Nattskiftet kommer vi att kunna göra vår festival ännu tryggare och roligare, och vi tycker det är väldigt kul att kunna få användning för de överblivna pengarna från våra festivalarmband genom att donera dem till Nattskiftet, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig på FKP Scorpio i ett pressmeddelande.
Lisen Andréasson Florman vågar inte räkna på hur mycket pengar kan det handla om. Men hon är säker på att de kommer att göra nytta för Nattskiftet.
– Det är vi jätteglada för, de pengarna betyder mycket och kommer att användas för att utveckla verksamheten. Just nu finns vi bara i Stockholm, men vi skulle vilja finnas på fler platser, säger Lisen Andréasson Florman.