I början av juli ringer liten blåklocka in sommaren.
Liten blåklocka (Campanula rotundifolia) växer i glesa tuvor där de spensliga stjälkarna lätt snor in sig i varandra. De små himmelsbå klockorna gör sällskap med många andra örter i den artrika palett som blomrika ängsbackar utgör under högsommaren. Det latinska Campanula betyder liten klocka och rotundifolia syfter på att de nedre bladen är runda.
Det finns omkring 300 arter i klocksläktet, men bara ett tiotal växer i Sverige. Till de små klockorna hör även ängsklockan, Dalarnas landskapsblomma, med rödlila blommor som inte är lika runda som liten blåklockas utan mer flikade. Dialektala uttryck förekommer. Så lär smålänningar kalla liten blåklocka för dåmbjälla och gotlänningar fingarhattar.
Författaren och nobelpristagaren Harry Martinsson var en mästare på att fånga natur i ord. I "Blomsterkort" som ingår i "Det enkla och det svåra" (1939) skriver han att "den mindre blåklockan ringer på ängsmon vid sidan av den större. Lågt intrasslad i markens torra strån av gulnad vildhalm ringer den i bugande ställning. Men den större blåklockan ringer blåviolett hög och rak högt över dallergräsens vackert skimrande berlocker. Hög ohörbar klang dallrar ur blåklocksskinnet".
Låtlänk: