Fyra dansare står blickstilla i Dansens hus i Linköping. En femte försöker resa sig upp från golvet, men faller ihop igen med en högljudd suck. Då rör sig nästa, och hennes rörelse går över i nästa dansare. De andra svarar med ordlösa rop.
Dansföreställningen "Dokidoki" tar form. Den har fått sitt namn från det japanska ordet för hjärtslag.
– Vi är alla ljudande maskiner. Som dansare använder vi våra kroppar, nu bidrar vi med våra röster i den här föreställningen. Och då har vi valt personer som har det här i sig, berättar Cajsa Godée.
Hon och Theresa Gustavsson är konstnärliga ledare för "Dokidoki". I höstas var de i Linköping med gruppen Swedish family, inbjudna av Dans i öst. Den föreställning som de jobbade fram då kommer vi inte att få se på Dansens vecka, men de har uppträtt med den – i Senegal.
– Vi blev inbjudna till en festival som heter "Nuit de la danse". Det var väldigt uppskattat, berättar Cajsa Godée.
När det blev dags att återvända till Linköping kunde resten av Swedish family inte vara med så därför blev det ett helt nytt projekt, med nya dansare och en musiker.
– Det är ett fantastiskt gäng. Hela konceptet är väldigt unikt för en streetdanceföreställning, säger Cajsa Godée och berättar om hur de jobbar improvisatoriskt, något de är vana vid från alla battles – tävlingar i streetdance – som Swedish family deltagit i (och vunnit).
– Vi har en mall, men vissa moment kan vara improviserade, säger hon och försöker förklara den magi som kan uppstå mellan dansarna när de kommunicerar utan ord och på ren intuition reagerar på musik de aldrig hört förut.
Den som vill se hur de arbetar fram "Dokidoki" kan komma på öppen visning i Dansens hus lördag 18 april kl 14.
Dessutom kommer de att ha två workshops onsdag 15 april för nyfikna som vill prova på streetdance. Till dessa krävs föranmälan.
Det är Dans i öst som bjudit in dansarna på så kallat residens: de får en lokal att arbeta i, boende och lön i två veckor. Sådant är lyx för frilansande dansare.
Dans i öst är ett samverkansprojekt som finansieras av Region Östergötland och Linköpings kommun. Anna Ljung, som är dansutvecklare på Dans i öst, är glad att kunna erbjuda dansarna den här möjligheten. Dans i öst fortsätter att drivas i projektform 2015, kanske kan det bli en permanent verksamhet 2016.
– Det finns en politisk vilja att satsa på dansen, säger Elisabeth Asp från kultur- och fritidskontoret i Linköpings kommun.