Världens kyrkor vill bli presenterade som en motkraft mot makt och diktatur.
Vad som inte alltid blir lika synligt är att dessa kyrkor själva äger en makt, som också kan ta sig uttryck i förtryck och dominans.
Darwin hånasDen tysk-brittiske journalisten Alan Posener, verksam vid tidningen Die Welt, ger ett skrämmande exempel på detta i sin analys av den nuvarande påven Benedictus XVI, före detta kardinal Ratzinger: hans ointresse att hantera förintelseförnekare och pedofiler inom katolska kyrkan och hans eget hårdnackade motstånd mot barnbegränsning, abort, och homosexuella.
Skandalerna har varit många. Alan Posener söker sig bakom dessa iögonenfallande rubriker och finner en man som han menar är ett hot mot den västerländska demokratin. Posener visar på ett tydligt förakt för det sekulära samhället i påvens uttalanden. Detta trots ökat medicinskt kunnande och ett mer jämställt samhälle, eller snarare på grund av allt detta.
Vår tid beskrivs som degenererad. Darwins utvecklingsteori hånas av påven. Bilden av 1900-talets antisemitism manipuleras. Men den fördomsfulla kritik som påven riktar mot västerländsk demokrati, kommer från en person som själv lever i en maktstruktur med drag från romarriket och som till varje pris vill bevara den.
Angår oss allaAlan Posener är ute i tydligt syfte att avslöja. Ibland kan han inte hejda sig vid påven själv och hans argumentation växer till en allmän religionskritik. Kanske driver han då sina teser väl långt i vissa ställen av sin bok. Men mycket är tänkvärt i denna studie av kristenhetens mäktigaste man.
Detta är en bok som angår oss alla. Det är viktigt att inte förstå den som en kritik mot katolska kyrkan i synnerhet. Makt är något som komprometterar allt andligt ledarskap. Vi behöver inte ta oss så långt som till Vatikanen för att finna tecken på det.
JAKOB CARLANDER