"Koranbrännare är lika kriminella som upploppsmakare!"

Gift Blessing ser en stor möjlighet i att förbjuda koranbränningarna om man slår fast att det är att betrakta som hets mot folkgrupp. En rättsprocess i Linköping kan leda till en sådan dom.

Rasmus Paludan bränner en koran i centrala Linköping.

Rasmus Paludan bränner en koran i centrala Linköping.

Foto: Hadeel Ibrahim

Demokrati2023-09-11 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

S-ledaren Magdalena Andersson höll presskonferens den 30 augusti och föreslog att koranbränning bör betraktas som hets mot folkgrupp. Detta i samband med att Säpo har fattat beslut om att höja terrornivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan på grund av de koranbränningar som har präglat de senaste åren.

undefined
Salwan Momika bränner en koran under en demonstration på Mynttorget i Stockholm.

Både Finlands och Danmarks regeringar förbjuder symbolhandlingen med hänvisning till brott mot trosfrid. Däremot fortsätter Sverige i ett utsatt läge där vi fördömer våldsamma upploppsmakare med full kritik men rycker på axlarna för koranbrännare som sätter vår nationella säkerhet i hög risk. 

Efter förra årets påskupplopp handlade debatten primärt om de sex unga männen som åtalades för att ha deltagit i upploppet mot Paludans bokbål i min hemort, Skäggetorp. Då skrev jag en krönika i Corren under rubriken “Inte i mitt Skäggetorp – Paludans handlingar får aldrig upprepas!” 

undefined
Enligt Gift Blessing är koranbrännarna lika mycket brottslingar som upploppsmakarna under kravallerna i påskas.

Därefter gick Paludan på koranbränningsturné med polisens tillstånd, och allt fler upploppsmakare blev åtalade. I januari brände Paludan ytterligare en till koran, den här gången utanför Turkiets ambassad för att hetsa den internationella muslimska befolkningen och sätta käppar i hjulet för Natoprocessen. Handlingen flammade upp en trend som spreds som en skogsbrand där fler och fler provokatörer brände den heliga skriften utanför moskéer.

undefined
Rasmus Paludan bränner en koran i centrala Linköping.

Till följd av allt det här har Säpo höjt terrorhotnivån från 3 till 4, och nu efter förra veckans upplopp i Malmö, börjar den allmänna opinionen vända. Efter att flera tiotal upploppsmakare har åtalats för att ha deltagit i bilbränder, stenkastningar och våld mot tjänsteman, har vi nu förstått att provokatörerna bakom upploppen kanske även borde åtalas. 

undefined
Nyligen skakades Rosengård i Malmö av upplopp i samband med en koranbränning.

I Linköping ska chefsåklagare Eva Nemec Nordh pröva en koranbrännare för hets mot folkgrupp. Det handlar om en koranbränning som filmades av en man och publicerades på Youtube och X, tidigare känt som Twitter, år 2020. I filmen ser man en koran brännas med bacon på en grill, och lämnas vid entrén till moskén på Hamngatan i Linköping. Under grillen hade mannen placerat skyltar med texten “Nej till Islam!”. 

Nordh skriver följande:

“XX har gemensamt och i samförstånd med andra hotat och uttryckt missaktning mot muslimer med anspelning på deras trosbekännelse [...]

XX begick gärningen med uppsåt. 

Lagrum: 16 kap 8 § 1 st brottsbalken.”

Eva Nemec Nordh verkar ha förstått något självklart som både Danmark och Finland har agerat snabbt för att förebygga, men som Sveriges regering stänger ögonen för med en oroväckande passivitet. 

undefined
Chefsåklagare Eva Nemec Nordh prövar om koranbränningar är att betrakta som hets mot folkgrupp.

Yttrandefrihetsgrundlagen måste anpassas nu när grundlagen har blivit ett verktyg för kriminella. Och med “kriminella” syftar jag inte endast på upploppsmakare, men även koranbrännare som stör vår nationella säkerhet genom att begå brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. 

Dessa provokatörer bör också åtalas.

Låt oss säga nej till koranbränning, men ja till yttrandefrihet. Låt oss säga nej till upplopp, men ja till islam. För att i Sverige har vi både yttrandefrihet och religionsfrihet i lagboken. Men även hets mot folkgrupp (16 kap 8 § 2) och våldsamt upplopp (16 kap § 8) i brottsbalken. 

undefined
Gift Blessing är rapstjärna och litteraturnörd från Skäggetorp.

Gift Blessing är rapstjärna och litteraturnörd från Skäggetorp

Rasmus Paludan bränner en koran.
Rasmus Paludan bränner en koran.