ÖVRALID

Traditionens makt är stor. Den 6 juli kockan 16 på pricken rör sig varje år en procession från flaggstången på Övralid till Verner von Heidenstams grav något hundratal meter bort. Som brukligt leder Västra Ny hembygdsförening sällskapet. Processionen ackompanjeras av bleckblåsmusik från Medevi brunnsorkester. Så även denna lördagseftermiddag. Allt är med andra ord som det ska.

I mitten av gruppen går pristagaren. Lars Andersson brukar oftast låta sig fotograferas i stickad islandströja, men dagen till ära bär han grå kostym, vit skjorta och ljusblå rosett. Han ser nöjd ut.

Artikelbild

| Pristagaren får en kopia av den medalj som Heidenstam fick på sin 60-årsdag av Carl Milles 1919.

Alla sätter sig tillrätta uppe på podiet och för lyssna till skön a cappella sång av Linköpingsmezzon Johanna Rudström. Hon framför ”Vore jag ett litet barn”, ett snyggt samarbete mellan Heidenstam och Stenhammar.

Så tar Kerstin Ekman över. Hon gör en närmast kärleksfull sammanfattning av Lars Anderssons författarskap. Från den omstridda debuten med ”Brandlyra”, när Andersson anklagades för att kopiera Sandemose till det stora genombrottet med ”Snöljus” 1979. Ekman höll dock fram ”Vattenorgeln” (den där Fröding spelar en huvudroll) som den främsta av hans romaner.

Ekmans resonemang är lätta att följa med i och särskilt intressanta när hon kommer fram till de senaste årens utmaningar med romanbyggena ”Ljus från ingenstans” och ”De levandes land”.

– Stora romaner om kärlek och livets oersättlighet, sammanfattar Kerstin Ekman.

Artikelbild

| Mycket folk och bra stämning på Övralidsdagen

Det ingår i ceremonin att varje pristagare håller ett tal om/till Verner von Heidenstam. Lars Andersson hade valt att tala om ”Karolinerna”. Jag hade vissa problem med att hänga med i turerna om Karl Xll och hans män, men ser fram emot att läsa talet när det i början på veckan publiceras på SvD:s kultursidor.

För där någonstans tar den gassande värmen ut sin rätt. Koncentrationen tryter i varje fall för mig och jag får allt svårare att hänga med. Tilläggas ska dock att publiken överlag är ytterst koncentrerad och lyssnande.

Artikelbild

| Fanborg ledd av Västra Ny hembygdsförening

Eva Hallström från Linköping blev intresserad av Anderssons "Ljus från ingenstans".

– Jag tänker höra Lars Andersson berätta om den i Gamla Linköping den 5 augusti. Det här gav mersmak, säger hon.

Artikelbild

På väg ut från Övralid funderade Elisabeth Wilske från Linköping högt om vad hon fått med sig från ceremonin.

– Jo, att jag nog vill läsa ett par romaner av Verner von Heidenstam och en kanske en roman av Lars Andersson i alla fall, säger hon glatt.

LOLLO ASPLUND

013-2801289

lollo.asplund@corren.se