Science Fiction
CCC 

Star Trek

Regi: J.J. Abrams

I rollerna: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana

"Star Trek" måste vara något av det allra svåraste att försöka blåsa nytt liv i. Det är inte lätt att hitta rätt balans mellan det gamla och det nya. Är man för trogen originalet finns risken att man endast tilltalar fansen. Samtidigt som det naturligtvis är en viktig målgrupp som också måste tillgodoses.

Jag blir därför glatt överraskad av "Lost-skaparen" J.J. Abrams nya tillägg till Star Treks universum. Han försöker sudda bort nördstämpeln utan att be om ursäkt för seriens ursprung. Han gör "Star Trek" till bred underhållning med inbäddade hyllningar till föregångarna.

Abrams "Star Trek" är förhistorien till ursprungsserien från 60-talet, men i en parallell tidsrymd. Vi möter kapten Kirk, Spock och de andra i originalserien som unga, innan de blir den färdiga besättningen på USS Enterprise. Men, vi möter några av dem också som gamla.

Nya "Star Trek" kombinerar nämligen två av sci-fi-berättelsernas mest typiska attribut, resor i både tid och rymd.

Jag kan personligen inte "Star Trek" tillräckligt bra för att känna igen eventuella avvikelser från den etablerade "Trekkie-världen" men på ytan verkar det mesta stämma. Samtidigt känns det som en film som definitivt vill tala till nya fans. Filmen har fått en snygg inramning med högt tempo och förvånansvärt mycket humor. Kanske blir det lite väl många bombastiska rymdturer med mer flås än hjärna men i mina ögon känns det mest som en positiv injektion i den fortgående "Star Trek"-sagan.

Per Ericsson