Åtta östgötska filmer får stöd

Nu är det klart vilka produktioner som får Film i Östs regionala filmstöd - de flesta är dokumentärer.

"Vi behöver inte stå för alla inspelningskostnaderna själva nu", säger Elin Bennett om stödet.

"Vi behöver inte stå för alla inspelningskostnaderna själva nu", säger Elin Bennett om stödet.

Foto: Kristina Levin Vinter

Film2019-01-09 21:55
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

29 filmer sökte stöd av Film i Öst, där åtta östgötska filmer fick klartecken. I år var det ett stort antal dokumentärer.

– Vi ser en klar ökning av dokumentärer i ansökningarna, berättar Boel Zetterman, filmutvecklare på Film i Öst.

Svensk dokumentär har hög status internationellt. Nu tycker hon att det börjar synas även i Östergötland.

– Människor gillar dokumentärer, och det ligger i tiden, säger hon.

Men oavsett genre finns det flera saker de tittar på när de fattar beslut om stöd.

– Vi efterlyser en bra och tydlig berättelse, det är det viktigaste. Det kan också handla om enskilda filmmakare som är på väg, som gör något bra och behöver stöd.

Att det är mycket tyngd på berättandet märks även på Film i Östs kurser.

– Nästan alla kurser fokuserar på berättelse. De flesta filmare behärskar tekniken. Så det är i dramaturgi och filmiskt berättande det finns kursbehov, säger hon.

Bland de bidrag som får stöd finns bland andra "Under en blå himmel" av Caroline Björk, Linköping och "Live at Ugglan" av Sofia Ek från Vadstena.

"The Divine" hamnar i facket experimentell konstfilm, enligt Elin Bennett som tillsammans med Klas Isaksson jobbar med projektet. Idén till filmen fick hon från en bild som hennes barndomsvän Emma Morén har gjort.

– Den är väldigt spännande. Svårt att tolka, man ser en gudinna eller en moder. Det är en feminin stark kraft i den, och vi kände att det vore kul göra något på temat.

De filmade två dansare i en så kallad black box, allt är svart förutom aktörerna. En karaktär är mörk och en är ljus.

– När vi hade filmat den scenen kände vi oss väldigt nöjda och ville gå vidare. Så det blev en organisk process utifrån det vi gjort.

De började göra ett manus som utspelar sig före och efter drömsekvensen, och en handling började ta form.

– Det handlar om en kvinna som lever i en grå trist vardag med massa måsten och stress. Men så kommer hon in i ett drömlikt tillstånd och möter en gudinna och det skakar om henne ordentligt.

Elin hoppas på premiär under våren 2019. Bidraget på 10 000 kronor och en del teknikstöd betyder mycket eftersom de lagt ut en del pengar själva.

– Vi behöver inte stå för alla inspelningskostnaderna själva nu.

Elin är även tillsammans med Hanna Hannerz producent för ytterligare en av filmerna. "Kapten Kiddo" är en dokumentär av Kristina Levin Vinter och Finn Vinter. De har under två år filmat sitt liv med graviditeter.

– Det är väldigt intimt, och fascinerande bilder. Det är tufft, varmt och rolig på samma gång.

Här är filmerna som får stöd

Under en blå himmel, kort animation/spelfilm

En pojke växer upp i en grå betongvärld där hans personlighet inte riktigt får plats. En dag förlorar han sin enda vän i världen, en svartvit katt. Manus, regi och animation Caroline Björk.

The Divine, dans/konstfilm

Elin Bennett och Klas Isaksson. En kvinna hamnar i en sömnparalys och kommer i kontakt med Gudinnan. ”The Divine” är ett hybridprojekt som involverar dokumentärfilmare, dansare, musiker och designer.

Lost in the Sky, kort spelfilm

Regi Simon Öster. En astronaut vaknar upp i en rymdkapsel och inser att hon håller på att sugas in i ett svart hål, samtidigt som en liten robot i en annan farkost gör ett tappert försök att rädda henne.

Live at Ugglan, dokumentär/spelfilm

Sofia Ek. Konstnärskollektivet Ugglan bor och verkar i Vadstena. Live at Ugglan är en music dramedy som ska resultera i en webserie på tio avsnitt. Materialet ska även klippas ihop till en längre film.

Byggnadsvårdsfilmen, dokumentär

Johan Karlsson. Axel och Göran och har skrivit alla byggnadsvårdares bibel Så renoveras torp och gårdar. Nu är de i 80-årsåldern och deras stora kunskap riskerar gå förlorad. Johan Karlsson har tidigare gjort naturfilmen Bäcken. En poetisk dokumentär om östgötska kulturminnen.

Dom kallar mig wrestlare, dokumentär

Kevin Gullberg. Ett händelseförlopp under en kväll då en annorlunda hobby kulminerar i ett våldsamt skådespel.

Konsten att älska sin mamma, dokumentär

Selina Håkansson. Selina vill tycka om sin mamma men har i hela sitt liv avvisat henne utan att förstå varför. Med kameran och filmprocessen som verktyg försöker hon förstå vad det beror på och vad hon kan göra för att förändra situationen.

Kapten Kiddo, dokumentär

Kristina Levin och Finn Winter. Paret har filmat sig själva under flera års tid. Under denna tid blir de gravida och mister ett barn. Hur tar man sig igenom en sådan livshändelse och hur ska ska det gå när de blir gravida en gång till? En ömsint film om livets små och stora sorger och glädjeämnen.