Disney väcker Kraften till liv

Det skulle aldrig bli någon episod 7. Inte 8 eller 9 heller. George Lucas förnekade i det längsta att det fanns mer att berätta om familjen Skywalker. Men nu har Disney tagit över, och nästa vecka får ”Star Wars: the force awakens” premiär. Hårt prövade Star Wars-älskare över hela världen håller andan och undrar: blir det bra nu?

Någonting har vaknat. Kylo Ren (Adam Driver) kämpar för den mörka sidan av Kraften i "Star Wars. the force awakens" som har premiär nästa vecka.

Någonting har vaknat. Kylo Ren (Adam Driver) kämpar för den mörka sidan av Kraften i "Star Wars. the force awakens" som har premiär nästa vecka.

Foto:

FILM2015-12-11 06:00

Nyheten kom 30 oktober 2012: regissören och producenten George Lucas sålde sitt livsverk till Disney för 27 miljarder kronor. Disney tog över filmbolaget Lucasfilm och fick alla rättigheter till varumärket Star Wars. Och dessutom lovade Disney att göra nya filmer: episoderna 7, 8 och 9.

I efterhand har det framkommit att arbetet med den nya episoderna började INNAN affären med Disney var i hamn – sannolikt gjorde det nöjeskoncernen mer köpvillig.

Pablo Hidalgo, skribent på starwars.com, berättade i sin blogg när affären var klar om hur han höll på att dö av upphetsning redan sommaren 2012 när hans chef tog honom avsides och sade kort och gott "We're doing seven, eight and nine".

Klart sedan tidigare var också att Kathleen Kennedy, nu 62 år, skulle ta över som vd för Lucasfilm. Hon är filmproducent och har jobbat med bland andra Steven Spielberg sedan ”E.T.” (1982).

Med Kennedy vid rodret och Disney som ägare var framtiden för Lucasfilm tryggad, och George Lucas, nu 71 år, kunde gå i pension.

Sannolikt var han ganska trött på sin skapelse.

Efter framgångarna med 50-talsnostalgiska ”Sista natten med gänget” (1973) började Lucas med sitt drömprojekt: en äventyrsfilm inspirerad av ”Blixt Gordon” och andra hjältar som färgat hans barndom.

Det blev en av de där osannolika framgångssagorna. Lucas stretade på i kompakt motvind, med snål budget och oförstående chefer och resultatet blev ”Stjärnornas krig” (1977), en av historiens största kassasuccéer som förändrade filmbranschen för alltid.

När framgången var ett faktum förklarade han att den första filmen var den fjärde episoden av nio, och att han planerade tre trilogier.

En av George Lucas ovanliga idéer var att själv behålla rättigheterna till leksaker och andra kringprodukter. Det gjorde honom rik, självständig och oberoende av filmbolagen i Hollywood.

Men hans gloria kom på sned när han efter ett långt uppehåll återvände till Star Wars i slutet av 90-talet. Först putsade han på de gamla filmerna, sedan gjorde han den svaga och barnvänliga ”Star Wars episod 1: det mörka hotet” (1999). Biobesökarna kom, försäljningen fortsatte, men kritiken från både publik och recensenter var hård.

Efter ”Star Wars episod 3: mörkrets hämnd” (2005) satte han punkt. Någon tredje trilogi skulle det absolut inte bli.

Ett decennium senare är allas förväntningar på topp inför den sjunde filmen.

Kathleen Kennedy har lyckats rekrytera flera viktiga personer till projektet:

JJ Abrams, 49 år, hade redan väckt nytt liv i "Star trek" när han fick uppdraget att regissera episod 7. Abrams tackade först nej, men Kennedy gav honom en fråga han inte kunde sluta tänka på och som fick honom att ändra sig: "Vem ÄR Luke Skywalker?".

Till sin hjälp fick han Lawrence Kasdan, 64 år, som tidigare skrivit manus baserade på Lucas utkast till "Rymdimperiet slår tillbaka", "Jedins återkomst" och "Jakten på den försvunna skatten".

Och inte minst viktigt var att de gamla skådespelarna återvänder: Mark Hamill, Harrison Ford och Carrie Fisher.

Arbetet med episod 8 och 9 är redan igång, och dessutom planeras andra filmer, vid sidan av berättelsen om familjen Skywalker. ”Star Wars: rogue one” kommer 2016. Och det blir mer. Nyligen utlovade Disney att göra en ny Star Wars-film varje år, så länge någon vill se dem. Kanske för i all evighet.

Star Wars-filmerna

Correns Fredrik Kylberg tittar tillbaka på Star Wars-sagan och betygsätter alla filmerna..

”Stjärnornas krig / Star Wars episod 4: ett nytt hopp” (1977)

Betyg: CCCC

Den första Star Wars-filmen är ett äventyr som står på egna ben. Lucas fick för liten budget och tvingades stryka hårt i manus. Tack vare det blev filmen en tajt och tuff klassiker som fokuserade på det viktigaste: uppror, vänskap och Kraftens magi. Rymdstriden på slutet slutar aldrig fascinera.

”Star Wars episod 5: Rymdimperiet slår tillbaka” (1980)

Betyg: CCCCC

Äventyret blir en tragedi, hjältarna blir förlorare och Vader visar sig vara Lukes farsa.

Lucas kunde gjort en kul actionfilm till men tog Star Wars i en tyngre riktning. Striden i snön och Yodas visdom är höjdpunkter som bidrar till en av filmhistoriens bästa uppföljare.

”Star Wars episod 6: Jedins återkomst” (1983)

Betyg: CCCC

Okej, de små nallarna på Endor är kanske inte Lucas bästa idé, men de är ingen katastrof heller. Bäst är sammandrabbningen mellan Fadern, Sonen och Kejsaren där Luke vacklar på randen till Kraftens mörka sida.

”Star Wars episod 1: Mörkrets hämnd” (1999)

Betyg: CC

Efter 16 år av uppdämda förväntningar kom historiens mest utskällda film. Det sega tempot och de svaga effekterna stör mig mer än Jar Jar. Men här finns också en fin sagoton och den magnifika slutstriden mot Darth Maul.

”Star Wars episod 2: Klonerna anfaller” (2002)

Betyg: CCC

En schizofren film: varannan scen är lyckad, varannan tafflig och plastig. Anakins väg mot den mörka sidan är säkert framställd, men i striden på arenan tappar Lucas bort sig.

”Star Wars episod 3: Mörkrets hämnd” (2005)

Betyg: CCCCC

”Hon dog när jag var väldigt ung”, säger Leia om sin mor i ”Jedins återkomst”. Ja, väldigt ung visar det sig här, faktiskt alldeles nyfödd. Men bortsett från DET lyckas Lucas med allt. Effekterna är tipptopp, skådespeleriet utmärkt och tragedin total när Anakin går över till den mörka sidan och störtar galaxen i olycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!