Filmaakademien startade i våras, och går ut på att forskare och filmvetare föreläser om film i konsthallen Passagen.
Det börjar på måndag 28 september med att filmprofessor Maaret Koskinen, mångårig filmkritiker i Dagens Nyheter, föreläser om hur Ingmar Bergman nalkades könsfrågor i sina filmer. 26 oktober kommer filmprofessor Tytti Soila, som forskat om Mai Zetterling, att tala om kvinnors möjligheter att regissera. 16 november är det dags för fil dr Mariah Larsson, som forskar om pornografisk film, att tala om den manliga blicken på film.
– Det kommer ju hela tiden gubbiga filmer med en förlegad kvinnosyn. I amerikansk film är det väldigt vanligt, särskilt i ungdomskomedier. Det är ganska absurt att kvinnor i dag framställs med ett sådant grabbigt tilltal på film, säger Björn Horgby, aktiv i Cinemax styrelse.
Höstsäsongen är redan i full gång på Cinemax. Tisdag 30 september visas "Ilo, Ilo" (2013) från Singapore och lördag 3 oktober visas tokhyllade kanadensiska "Mommy" (2014). Andra filmer i höst är isländska "Life in a fishbowl" (2014), Harold Lloyds slapstick-klassiker "Upp i luften" (1923) och den argentinska episodfilmen "Wild tales" (2014), som Correns filmcirkel älskade när den visades på Filmstaden i våras.
Upplägget är som vanligt: filmerna visas lördag lunch på Filmstaden eller en onsdagkväll i Wallebergssalen. Man löser medlemsskap för att se en hel filmserie, enstaka biljetter går inte att köpa. Läs mer på cinemax.node365.se.
Men behövs Cinemax nu när Linköpings filmsalonger finns? Sedan 31 augusti hyr Linköpings kommun salong 3 på Filmstaden och visar en strid ström av annorlunda, kritikerrosade filmer.
– Jag ser Linköpings filmsalonger som ett komplement. En sund filmmarknad kräver konkurrens, säger Björn Horgby, och påminner om statistiken från Svenska filminstitutet som visade att Linköpings filmutbud var sämst i Sverige förra året.
– Det finns många bra filmer som aldrig har visats i Linköping.