Författarens häftiga filmsuccé: "Det är helt galet"

Författaren Jenny Jägerfeld, 47, från Skärblacka får se två av sina böcker gå upp på bio inom loppet av två veckor. "Det är helt galet", säger hon.

Den hyllade och prisbelönta författaren Jenny Jägerfeld, som växte upp i Skärblacka, är högaktuell. Hon får se två av sina böcker gå upp på bio inom loppet av två veckor. "Det är helt galet", säger hon.

Den hyllade och prisbelönta författaren Jenny Jägerfeld, som växte upp i Skärblacka, är högaktuell. Hon får se två av sina böcker gå upp på bio inom loppet av två veckor. "Det är helt galet", säger hon.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Film2022-02-10 20:00

Vi pratar med den hyllade och prisbelönta författaren Jenny Jägerfeld, som växte upp i Skärblacka, bara några dagar före hennes manus till den tredje och sista delen i Skärblackatrilogin ska skickas in till förlaget. "Mitt storslagna liv", som blev Augustnominerad, följdes av "Min storslagna död" och i början av hösten ska "Min storslagna kärlek" sätta punkt på hennes bokserie.

– Det är alltid lite speciellt före deadlines. Du kommer hela tiden på grejer du funderar på om du ska lägga till eller ta bort, men det är nära nu. Med livet, döden och kärleken har vi täckt in allt. Det känns bra med en slutpunkt nu, säger Jenny.

undefined
Den hyllade och prisbelönta författaren Jenny Jägerfeld, som växte upp i Skärblacka, är högaktuell. Hon får se två av sina böcker gå upp på bio inom loppet av två veckor. "Det är helt galet", säger hon.

Vi pratar film istället.

– Det är en fantastisk känsla, som är svår att beskriva. Man har ju drömt lite om det här, säger Jenny om filmatiseringarna av hennes böcker "Comedy Queen" och "Jag är ju så jävla easy going"

Nervös?

– Nej... Det är inte så farligt. Jag har gjort mina böcker och lämnat över filmskapandet till andra, som verkligen gjort jättebra filmer, säger Jenny.

Hon har dock varit med i en del av processen från bok till film.

– Jag har ju läst manus och kommit med en del synpunkter. Man har lyssnat på några, men inte andra... Filmerna är sina egna verk och ska stå för sig själva.

– "Comedy Queen" var en enklare resa än "Så jävla easy going", där man bytte äganderätten under tiden. Manuset, som jag inte alls var nöjd med från början, fick skrivas om flera gånger innan det blev klart.

Vägen från bok till film är oviss och lång.

– Att bolag köper option och rätten till film på en bok är ganska vanligt, men det är inte alltid den används utan det stannar där. Det har hänt olika författarvänner till mig genom åren. Det är inte alltid det går hela vägen, säger Jenny.

undefined
Oscar Töringe (Abbe) och Sigrid Johnson (Sasha) har huvudrollerna i "Comedy Queen", som är filmatiseringen av Jenny Jägerfelds bok med samma namn. Filmen har premiär över Sverige fredagen den 11 februari.

"Comedy Queen", som har premiär i dag, fredag, har regisserats av Sanna Lenken, som också svarat för regin för SVT-succén "Tunna blå linjen". Den handlar Sasha, som ska precis fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna, men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen.

undefined
I fillmen "Så jävla easy going" möts Joanna (Nikki Hanseblad) och skolkompisen Audrey (Melina Benett Paukkonen). Filmen har premiär i Sverige den 25 februari.

"Så jävla easy going" skulle haft premiär under hösten, men den sköts fram på grund av corona och invigde nyligen den 45:e filmfestivalen i Göteborg. Den går upp på biografer runt om i landet den 25 februari. Regissören Christoffer Sandler gör sin långfilmsdebut med "Så jävla easy going", som spelades in i sin helhet i Göteborg. Den handlar om Joanna. Hennes hjärna är en blinkande nöjespark under högsäsong. Hon är 18 år och för att funka normalt behöver hon ADHD-medicin, men som kostar pengar som inte finns. Hennes pappa är gravt deprimerad med en sjuklön, som knappt täcker hyran och Joanna tvingas bli kreativ för att få fram pengar.

– Jag såg filmen i Göteborg och ställde mig upp och sa "den här är bättre än boken", när den var slut, säger Jenny och skrattar.

Hon syns själv på filmduken i "Så jävla easy going", där hon är värd i en cheesy gameshow, men i "Comedy Queen" klipptes hon bort.

– Jag tänkte ha en biroll i alla mina filmer. I "Comedy Queen", där jag hade en statistroll tillsammans med min son såg jag tydligen för glad ut och fick inte vara med. Ingen har sagt något om det. Det är min egen teori. Det var ett sånt pådrag där och då med ett stort team och över 50 statister på plats, bland annat en hel förskolegrupp, så jag blev lite förtrollad av allt, berättar Jenny.

En tredje film kan också vara på gång med hennes första vuxenroman i ”Blixtra, spraka, blända!” från 2018, där Ylva Forner ska stå för regi och manus.

– Det ska bli väldigt spännande att följa den, säger Jenny.

Tro dock inte Jenny Jägerfeld lutar sig tillbaka och tar det lugnt med två filmpremiärer och ett inskickat bokmanus bakom sig på kort tid.

– Jag börjar istället omedelbart på ett nytt projekt att engagera mig i så jag har annat att fundera över och behöver inte tänka för mycket på hur den nya boken tas emot. Jag trivs bäst med det.

Något särskilt projekt?

– Jag har länge haft planer på att skriva en roman om Norrköping på 1990-talet. Jag har det fortfarande, men har bara inte hunnit med det än. Jag samlar på mig tankar, idéer och historier än så länge, men den ska bli av, säger Jenny Jägerfeld.

Shanti Roney och Nikki Hanseblad i "Så jävla easy going".
Shanti Roney och Nikki Hanseblad i "Så jävla easy going".
Succéförfattaren

Namn: Jenny Jägerfeld.

Född: Den 6 april 1974.

Bakgrund: Född i Skärblacka och uppvuxen i Norrköping.

Bor: Lägenhet i södra Stockholm.

Yrke: Psykolog och författare.

Karriär (i korthet): Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för "Här ligger jag och blöder", Astrid Lindgrenpriset 2017, Barnradions bokprist för "Comedy Queen" 2018 och NT:s stora kulturpris Broocmanpriset 2019.

Aktuell: Två filmpremiärer inom loppet av två veckor av hennes böcker "Comedy Queen" och "Så jävla easy going".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!