Arab och Tarzan lyckas inte riktigt

CC Salongen

Vardag i Gaza. I "Salongen" samlas kvinnor för att upprätthålla vardagen i ett krigshärjat område. 
Foto: Folkets bio

Vardag i Gaza. I "Salongen" samlas kvinnor för att upprätthålla vardagen i ett krigshärjat område. Foto: Folkets bio

Foto:

Filmrecension2015-12-11 06:30

Drama

Regi: Arab Nasser och Tarzan Nasser

I rollerna: Hiam Abbas, Victoria Balitska, Raya Khatib.

Åldersgräns: 15 år

På Christines skönhetssalong har en samling kvinnor samlats för att bli klippta, ta bort oönskat hår och allmänt piffa till sig. En ska precis gifta sig, en är nyskild, en är höggravid och de båda frisörerna har fullt upp. Det är en varm dag i Gaza men för en gångs skull finns el och trots en del oroväckande ljud utifrån pågår verksamheten ungefär som vanligt. Men stämningen är hätsk och kvinnorna är stressade. ”Nästa krig blir värre än det första”, säger en av dem innan någon utbrister att det får vara nog med politik.

Handlingen utspelas i stort sett inifrån salongen, vars begränsade utrymme trots allt bjuder på en hel del möjligheter till både spännande spel och fantasieggande verksamhet att ana, utanför bild. Tyvärr tas inte de möjligheterna riktigt tillvara i ”Salongen”, som är inspelad i en studio i Jordanien och regisserad av de palestinska bröderna Arab och Tarzan Nasser, som också skrivit manus.

Det finns en fin tanke här någonstans. Jag tror att den handlar om att lyfta fram krigets offer, kvinnor som sitter som gisslan, medan män med olika politisk inriktning gör livet till ett helvete för alla inblandade. Men greppet att berätta historien om Hamas och ett stulet lejon genom att stanna inne i en skönhetssalong och försöka spegla den kvinnliga, hårt pressade befolkningen i Gaza känns inte helt klockren.

Det blir väldigt lite syre kvar för just kvinnornas berättelser. Spelet känns också ganska forcerat, till stora delar som filmad teater trots bra individuella prestationer. Replikskiften som förmodligen är tänkta att vara humoristiska faller platt som en misslyckad permanent och i stället för riktiga människor blir kvinnorna karikatyrer som man visserligen lider med men som förblir svåra att förstå. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!